Dit is wat mannen en vrouwen in een relatie zoeken, en maar één ding is hetzelfde

Persoonlijk Lizette van Loenen 18 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Als we een relatie hebben willen we dat onze partner lief, aantrekkelijk, grappig en ook betrouwbaar is. In grote lijnen gaan we toch allemaal op zoek naar bepaalde eigenschappen. Maar uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen heel andere prioriteiten stellen als het om een relatie gaat. Sterker nog: maar één van die eigenschappen komen overeen met elkaar.

Om erachter te komen wat we écht zoeken in de ander, legden onderzoekers van de universiteit van Virginia een groep mannen en vrouwen voor wat ze belangrijk vinden binnen een relatie en ze van hun partner verlangen. Dat levert twee interessante lijstjes op, waar bizar weinig overeenkomsten in te vinden zijn.

Top 4 van wat vrouwen het belangrijkst vinden

Ai, die bekende sleur! 10 x tips om je relatie te verbeteren

1. Toewijding

Vrouwen vinden het het allerbelangrijkst dat hun man respect heeft voor wie ze is, en haar daar onvoorwaardelijk in steunt. Vrouwen vinden het ‘wij-gevoel’ in een relatie essentieel en willen dat mannen dat snappen en ze daarin tegemoet komen. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijk aspect binnen een relatie, omdat mensen die allebei toegewijd zijn een krachtigere band hebben en daardoor beter én liefdevoller met elkaar communiceren.

2. Doordacht, eerlijk gedrag

Als we iets mochten programmeren in het gedrag van de man, dan zouden we graag willen dat ze eerlijk zijn over hun gedachtes. Volgens onderzoek van de universiteit van Maryland hebben vrouwen graag dat mannen zelfs als ze slecht nieuws hebben (en bijvoorbeeld zeggen dat ze vreemdgaan) te allen tijde zeggen wat er in hen omgaat.

3. Attentie

Vrouwen vinden gulle, vrijgevige mannen het meest aantrekkelijk. Als ze ook nog eens uit zichzelf attent zijn, werden de vrouwen uit het onderzoek helemaal gelukkig. Ze gaven aan niet overladen te hoeven worden met cadeau’s, maar het wel te waarderen als mannen zo af en toe eens met iets leuks, kleins kwamen aanzetten.

4. Goede seks

Naast een toegewijde, eerlijke en attente man moet de ideale partner van de vrouwen uit het onderzoek ook goed in bed zijn. Wat goede seks inhoudt is natuurlijk per vrouw verschillend.

Lees ook: 9 geheimen voor een dolgelukkige, lange relatie

Top 4 van wat mannen het belangrijkst vinden

1. Seks

Geen ‘goede seks’, geen ‘fijne seks’, maar gewoon seks. De mannen uit het onderzoek vonden seks met stip het allerbelangrijkste binnen een relatie. En daarmee is daar meteen de match met wat vrouwen belangrijk vinden. ‘Soms staat mijn vriendin gewoon te koken, maar ziet dat er zo sexy uit dat ik haar meteen wil aanvallen’, reageerde een van de respondenten. Over het algemeen voelen mannen zich seksueel eerder aangetrokken tot jongere vrouwen. Daar komt gelijk de reden om de hoek kijken waarom mannen vaak eerder overlijden dan hun vrouw. Gelukkig komt dit punt dus wel overeen met het wensenlijstje van de vrouwen uit het onderzoek.

2. Vrijheid

Van vragen als ‘wat gaan we dit weekend doen’ en ‘waarom belde je niet terug’ zeiden de mannen in het onderzoek vreselijk te vinden. Op die manier voelen ze zich gecontroleerd en opgesloten, en hebben ze het idee dat we ze vast willen houden. Voor mannen werkt dit dus averechts, en vinden dat vrouwelijke gedrag irritant.

7 geheimen van een gelukkige relatie, volgens liefdesexperts

3. Vergevingsgezindheid

Vrouwen die drie dagen na een ruzie die bij nader inzien helemaal nergens over ging nog steeds met haatgevoelens door het huis lopen, vinden de mannen uit het onderzoek heel onaantrekkelijk. Ze praten het liever uit, zodat alles weer snel koek en ei is.

4. Acceptatie

Mannen vinden het fijn als vrouwen uitspreken dat ze waarderen wat ze doen. Of dat nu over hun relatie gaat, over huishoudelijke klussen of hun werk, de mannen uit het onderzoek vinden het fijn als vrouwen veren in hun kont stoppen.

Je slaaphouding zegt meer over jullie relatie dan je denkt. Wat precies hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme