14 alledaagse gewoontes die een mooie huid saboteren

Gezondheid Eva Dusch 24 apr 2021
Leestijd: 6 minuten

Niet pulken aan puistjes. Überhaupt je vingertoppen zover mogelijk weghouden bij je gezicht. Vaak zijn het de onbewuste handelingen die onze huid flink ruïneren. Dit zijn de meest gemaakte fouten op een rij, opdat jij straks (nog steeds) een mooie huid hebt.

We hebben allemaal de beste bedoelingen voor onze huid. We slaan bakken aan reinigingsmelk en crèmes in en drinken liters water(met citroen). Waarom ziet onze huid er dan nog steeds niet uit als die van menig filmster?

Mooie huid krijgen

Waarschijnlijk vanwege een paar sullige, dagelijkse handelingen (zoals dat glas wijn) die ons huidproces compleet saboteren waardoor we geen mooie huid krijgen. En zo zijn er nog wel een paar…

1. Met make-up op sporten

Het is een typisch probleem: je rent uit je werk zo de sportschool in of je yogamat op, want je wilt (lees:moet) tóch even dat uurtje beweging meepakken.

Maar dit betekent ook dat jij loopt te zweten met alle make-up nog op je gezicht en dit leidt tot een opeenstapeling van viezigheid, olie en een hoger risico op verstopte poriën. Vooral op je voorhoofd, neus en kin.

Sporten zorgt er voor dat je poriën open gaan staan, waardoor alle viezigheid juist in je huid gaat zitten en voor puistjes of zelfs acne kan zorgen.

Tip: ga dus zonder make-up sporten of maak je huid van tevoren schoon om een mooie huid te krijgen.

2. Blijf van littekentjes af

Soms heb je de neiging erover heen te wrijven of eraan te pulken, in de hoop dat ze verdwijnen. Helaas, want littekens zijn permanent. Het verschilt alleen in zichtbaarheid.

Wil je littekens vrijwel helemaal laten verdwijnen, dan zul je een laserbehandeling moeten ondergaan. Nee, niet? Blijf er dan van af om een mooie huid te helpen.

3. Vergeet je nek en hals niet

We smeren trouw ons gezicht vol met de meeste geavanceerde crèmetjes, maar je hals, nek en borst verouderen net zo goed en hebben ook een goede verzorging nodig. Neem die dus in ‘t vervolg ook mee.

4. Weet wat je eet om een mooie huid te krijgen

Je bent wat je eet, we zijn deze zin wel een beetje beu inmiddels. Maar het blijft een bekend verhaal natuurlijk: je huidconditie spiegelt je eetgewoonten. Die burger van vanavond gaat er niet voor zorgen dat jij morgen met gezonde blosjes op je wangen loopt.

En ook veel zout, koffie en suikers kun je beter achterwege laten als je een mooie huid wil krijgen. Ook een goeie gooi naar een slechte huid (zo schijnt): ongezoete amandelmelk.

5. Aan puistjes zitten

Je moet sowieso al niet aan je huid zitten. Laat staan puistjes. En we kunnen tientallen gegronde redenen geven waarom. Zo leidt het tot littekentjes (zie punt 2) en hyperpigmentatie. Dit zal uiteindelijk alleen maar moeilijker worden om te maskeren met make-up.

Een ‘onrijp’ puistje proberen uit te knijpen, is ook een slecht idee want dit kan leiden tot onderhuidse schade en uiteindelijk tot nog meer puistjes en onzuiverheden.

6. Te enthousiast exfoliëren helpt niet voor een mooie huid

Begrijp ons niet verkeerd: exfoliëren is goed voor je huid. Maar alles met mate, niet? Te vaak exfoliëren haalt de natuurlijke beschermlaag van je huid weg, wat betekent dat nieuwe huid nooit de kans krijgt om zich op te bouwen.

Het beste advies: zeven dagen wel scrubben en zeven dagen niet. Geef je huid tussendoor ook genoeg tijd om zelfstandig te herstellen en op te ruimen. En gebruik sowieso een milde exfoliant om een mooie huid te krijgen

Tiplijstje: deze skincare producten helpen tegen acné en een gevoelige huid

7. Pas op met de haarföhn

Zag jij ‘m aankomen? Wij niet. Maar het klinkt best logisch. Extreme warmte van de föhn kan zorgen voor gesprongen vaatjes die uiteindelijk permanent gebroken zijn.

8. Nooit met make-up op slapen

Hoelang wordt dit al tegen ons geroepen? Het maakt niet uit hoe gebroken je bent na een drukke werkdag of na al het ren-en vliegwerk met de kids, maar maak je huid schoon.

Zeker wanneer je een vettige of onzuivere huid hebt, om alle viezigheid en make-up van de dag eraf te spoelen. Plus, al die geblokkeerde poriën zorgen ervoor dat je nachtcrème zijn werk niet kan doen.

Te slaperig (of dronken) om de hele skincare routine door te lopen? Zorg dan dat je een pak met gezichtsreiningsdoekjes in je nachtkastje hebt liggen.

9. Met je kin op je hand rusten

Eh, oeps? Deze comfortable houding nemen we maar al te vaak zonder dat we het doorhebben. Maar op de lange termijn kan dit leiden tot een slappe huid, lijntjes en rimpels.

Tip: houd je rug recht (daardoor hoef je ook minder te leunen met je hoofd) en vermijd deze ‘kinleuning’. Een mooie huid krijgen zit ‘m in de kleine dingen.

10. Laat je ogen met rust

In je ogen wrijven, eyeliner opbrengen, je make-up er ruw afvegen en je lenzen indoen; wees er voorzichtig in. De huid om je ogen is het allerdunst en kwetsbaar, hier ontstaan dan ook de eerste rimpels en lijntjes.

Tip: gebruik altijd een zacht watje om je ogen schoon te maken en breng je (oog)crème aan met je ringvinger, want die is het slapst.

Thanks mom! 14x beautytips die we van onze moeder hebben meegekregen

11. Je slaapt verkeerd

Met andere woorden: je slaapt op je buik en dus ook met je gezicht in je kussen. Word je wel eens wakker met allemaal lijnen en vouwen in je gezicht?

Nou, dat dus. En ten tweede: je kussen is een verzamelplek voor allemaal viezigheid en bacteriën die van je gezicht af komen (ugh!).

Verwissel minstens eens per week je kussensloop. En nog beter: plaats een humidifier in je slaapkamer. Dit balanceert de droge lucht van de verwarming.

12. Geen sigaretten, kauwgom en rietjes voor een mooie huid

Af en toe een sigaretje op steken is funest voor je huid, maar de meesten realiseren niet eens hoe groots het effect is. Roken is de grootste oorzaak van rimpels rondom je mond, die overigens ook veroorzaakt kunnen worden door de zeer onschuldige handeling van door een rietje drinken. Dus de volgende keer die gin tonic graag gewoon uit het glas drinken.

13. Je lippen likken

Droge lippen voelen oncomfortabel, dat weten wij vrouwen als geen ander. Maar onze eerste response is vaak om onze lippen nat te likken.

Geen goed idee, want probeer het maar eens een hele dag door te doen zonder iets van een lippenbalm te gebruiken. Het gevolg: uitgedroogde lippen met kleine scheurtjes. Blijf dus smeren dames.

14. Je wast je gezicht te vaak waardoor je geen mooie huid krijgt

Ho ho, denk maar niet dat dit je vrijbrief is naar een nacht met make-up op slapen. Maar soms zijn we té panisch of enthousiast met het reinigen van onze huid.

Heb je al een droge huid van jezelf? Dan moet je helemaal minderen. Was je gezicht in de avond met op crème of olie gebaseerde producten en ‘s ochtends alleen met water.

Onzuivere huid op latere leeftijd: hoe komt dat en hoe voorkom je het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen