Onzuivere huid op latere leeftijd: hoe komt dat en hoe voorkom je het?

Gezondheid Maaike van de Graaf 20 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Puistjes, rode vlekjes en andere onzuiverheden: iedere vrouw heeft er weleens last van. Ook op latere leeftijd kan een onzuivere huid nog opspelen. Dat is vaak vervelend en dus wil je vast weten wat je ertegen kunt doen.

Wij vertellen het en leggen uit hoe het kan dat je een onzuivere huid op latere leeftijd nog kan krijgen.

Onzuivere huid op latere leeftijd

Een onzuivere huid op latere leeftijd komt vooral voor bij vrouwen met een vette of gemengde huid. Ook andere factoren kunnen een oorzaak zijn. Denk aan genetische aanleg, een ongezonde levensstijl, stress of hormonale schommelingen. Allen zorgen ervoor dat je huid overmatig veel talg produceert, wat dan weer resulteert in onzuiverheden.

Op het moment dat je huid te veel talg produceert, raken je poriën verstopt. Wanneer je huid verstopt zit met te veel talg, is de zuurmantel uit balans en heb je meer kans dat bacteriën kunnen binnendringen. Dit resulteert vaak in kleine ontstekingen in de huid, zoals puistjes.

Wat te doen?

Afin, zo’n onzuivere huid op latere leeftijd is dus niet gek. Veel vrouwen hebben er last. Maar wat is er tegen te doen? Uiteraard is het aanpakken van de oorzaak het beste. Rook je? Stop daar dan mee. Eet je veel vet voedsel? Ook dat is uit den boze.

Maar mocht je bovenstaande oorzaken niet herkennen bij jezelf, dan kan het natuurlijk ook zijn dat je gewoon pech hebt. Je huid werkt even niet mee en dus wil je vooral kijken wat er nog wél te doen valt. Om die reden geven we een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw onzuivere huid als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Vermijd de zon

Dat de zon niet goed is voor je huid weet haast iedereen. Ook wanneer je last hebt van onzuiverheden is het goed om UV-straling te vermijden. Die stralingen zorgen er namelijk voor dat je huid meer talg aan gaat maken. Sterker nog: het kan zorgen voor een toename van 25 procent.

Reinigen, reinigen en nog eens reinigen

Gedurende dag vangt je huid heel wat viezigheid op, al helemaal als je in de stad woont. Je gezicht reinigen is daarom ook ontzettend belangrijk. Door vuil van je gezicht af te halen voorkom je dat je poriën verstoppen en dus puistjes krijgt. Het is dan ook goed om zowel ‘s ochtends als voor het slapen gaan je huid goed schoon te maken.

Scrubben? Absoluut niet

Een veelgemaakte fout is dat vrouwen hun gezicht gaan scrubben als ze last hebben van onzuiverheden. Niet echt handig! Door scrubben maak je de wondjes op je gezicht namelijk alleen maar groter. Sterker nog: de kans dat een puistje door scrubben een litteken wordt, is groter.

Stop met frunniken

Hoe sterk de drang soms ook is om te krabben aan je onzuiverheden of je puistjes uit te knijpen, doe het niet. Je zorgt er met frunniken namelijk alleen maar voor dat de wondjes op je gezicht veranderen in littekens. En dan ben je verder van huis dan wanneer je gewoon wat onzuiverheden hebt.

Gebruik natuurlijke producten

In veel crèmes en maskers zitten veel stoffen die niet goed zijn voor je huid. Het is daarom ook handig om te gaan voor natuurlijke producten zonder irriterende stoffen. Kijk in de schappen dus altijd naar crèmes of maskers zonder alcohol en parfum.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen