Had ik maar nooit… ‘Mij met de opvoeding van mijn stiefkind bemoeid’

Ouderschap Vera Guldemeester 15 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Andrea (31). Andrea heeft spijt dat ze zich met de opvoeding van haar stiefkind heeft bemoeid en daardoor haar liefde is kwijtgeraakt.

“Vijf jaar geleden werd ik verliefd op een tien jaar oudere man. Hij had al een kind van tien uit een eerder huwelijk. Ik werd van de één op andere dag stiefmoeder. Waar ik daarvoor ieder weekend tot in de vroege uurtjes uitging, had ik opeens twee keer per maand een weekend met mijn vriend en stiefzoon. Het was een druk jongetje, maar had gelukkig ook zijn rustige momenten.

Co-ouderschap

In eerste instantie hadden mijn vriend en zijn ex afgesproken dat hun zoon om het weekend bij ons zou zijn, maar daar kwam een jaar na het begin van onze relatie verandering in. Het jongetje wilde vaker bij zijn vader zijn en daarom hadden ze co-ouderschap afgesproken. De ene week zou hij bij zijn moeder zijn en de andere week zou hij bij ons thuis zijn. Ik vond het spannend, maar ik dacht dat het wel goed zou komen. Ik was niet alleen dol op mijn vriend, maar inmiddels ook op mijn stiefzoon.

Puberteit

Alles ging goed, tot hij in de puberteit kwam. Hij ging steeds vaker de discussie aan en hij werd opstandig en brutaal. Ik vond het erg vervelend, want hoeveel ik ook van mijn vriend hield, ik vond het moeilijk om op mijn leeftijd de helft van de maand een brutale puber in huis te hebben. Omdat de sfeer steeds slechter werd besloot ik om me te bemoeien met de opvoeding.

Bemoeien met opvoeding

Ik liet steeds vaker aan mijn stiefkind weten als ik iets niet vond kunnen. Elke keer als ik iets van zijn gedrag zei en mijn vriend niet, gaf mijn vriend mij een boze blik. Mijn vriend gaf na een tijdje duidelijk aan dat hij niet wilde, dat ik me nog met de opvoeding zou bemoeien. Het was immers zijn kind. Toch besloot ik om er niet mee te stoppen, deze jongen had namelijk veel meer sturing nodig dan zijn vader hem gaf.

Uitschelden

Op een dag was ik alleen thuis met mijn stiefzoon. Ik was aan de keukentafel aan het werk, toen hij vanuit het niets tijdens het gamen een woedeaanval kreeg. Hij gooide de controller door de woonkamer en maakte daarbij een vaas kapot. Mijn vaas. Ik werd boos en zei dat hij dit echt niet kon maken. Ik zei dat hij direct moest stoppen met gamen en dat hij naar zijn kamer moest tot zijn vader thuis zou komen. Terwijl hij naar zijn kamer liep, schold hij me voor van alles en nog wat uit.

Ruzie

Niet veel later kwam mijn vriend thuis van zijn werk en mijn stiefzoon vertelde natuurlijk direct wat er was gebeurd. Ik ging er vanuit dat mijn vriend wel in zou zien dat de actie van zijn zoon niet kon, maar in plaats daarvan zei hij dat hij het jammer vond dat ik me weer had bemoeid met de opvoeding van zijn kind. We hadden toch afgesproken dat ik dat niet meer zou doen? Blijkbaar had mijn stiefzoon het ook aan zijn moeder laten weten, want nog dezelfde avond stond ze voor de deur. Ze stond zo hard tegen mij te schreeuwen, dat de hele buurt het kon horen.

Spijt dat ik met stiefkind heb bemoeid

Ik heb spijt dat ik me met de opvoeding van mijn stiefkind heb bemoeid. Niet lang na dit voorval maakte mijn vriend het uit en ik mis hem stiekem enorm. Ik heb altijd genoten van de dagen dat we met zijn tweeën waren, want tijdens die dagen was alles goed en leuk. Ik hoop dat het in de toekomst nog goed gaat komen. Als we elkaar alleen maar in de twee weken dat zijn zoon er niet is zouden zien, zou ik al heel blij zijn.”

Stappenplan: zo houd je je staande in het begin als stiefmoeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme