Stappenplan: zo houd je je staande in het begin als stiefmoeder

Ouderschap Rachelle Abbas 15 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Volgens de statistieken leven een half miljoen kids in een samengesteld gezin. Dat betekent dat veel moeders opeens de rol van stiefmoeder, of bonusmama op zich krijgen. Komt deze situatie je bekend voor? Dan heb je misschien wel wat aan deze tips. 

Als deze rol nieuw is voor je en je een paar waardevolle aanwijzingen nodig hebt, is de beste plek om te beginnen met tips wat je beter niet kunt doen. Dan zijn de tips wat je wél kunt doen een stuk logischer.

Nieuwe rol als stiefmoeder

Die rol is even wennen en de weg die je moet afleggen kan ook best hobbelig zijn. Neem je tijd en geef de kinderen ook de tijd om aan jou te wennen, dat is de belangrijkste les.

1. Wees niet te aanwezig

Tuurlijk, je wilt graag dat de kinderen van je partner je leuk vinden, zodat je hem kunt laten zien wat een gelukkig gezin jullie vormen. Bovendien kun je het oprecht heel leuk vinden dat je stiefkinderen hebt. Als je te aanwezig bent en de liefde probeert te forceren, kan dit juist averechts werken. Probeer niet te hard en verwen ze niet onnodig. Ze zullen waarschijnlijk veel emoties verwerken, dus laat ze de tijd nemen.

2. Zie ze niet als een last

Hoewel stiefkinderen meer verantwoordelijkheid betekenen en minder tijd voor jezelf, probeer ze dan niet als een negatieve impact op je leven te zien. Je bent verliefd geworden op je partner en zijn kinderen maken deel uit van het totaalplaatje. Kinderen die de scheiding van hun ouders hebben meegemaakt kunnen erg gevoelig zijn en kunnen slechte vibes aanvoelen. Probeer positief te denken over het zijn van een stiefmoeder en het plannen van activiteiten waarvan jij ook geniet.

3. Neem de rol van ouder niet over

Het kan verleidelijk zijn om het voortouw te nemen als het gaat om het ouderschap en huishoudelijke taken. Helemaal als je iedereen tevreden wilt stellen of alles soepel wil laten verlopen, maar dit kan tegen je werken. Laat je partner zich niet onttrekken aan zijn verantwoordelijkheden als ouder.

4. Overschrijd je grenzen niet

Wanneer je veel tijd doorbrengt met je stiefkinderen onder hetzelfde dak, kun je je comfortabel genoeg voelen om hen als je eigen kinderen te beschouwen en daarom de status van je relatie met hen ook even vervaagt. Het maakt niet uit hoe dichtbij je komt, maar je zult nooit hun eigen moeder vervangen. Wees niet te koppig als het gaat om te weten wat het beste is voor hen.

5. Vat het niet persoonlijk op

Wees er op voorbereid dat je ‘je bent niet mijn moeder’ te horen kunt krijgen. Op een gegeven moment kunnen de kinderen een uitdagende houding aannemen om jou de baas te zijn. Of de stiefkind willen niet dat jij op bepaalde momenten aanwezig bent. Hoewel deze dingen kwetsend kunnen zijn, je moet ze niet persoonlijk opvatten. Vergeet niet dat het niet specifiek aan jou is gericht en dat het met de tijd zou moeten overgaan.

6. Behandel je eigen kinderen niet anders

Als je zelf ook kinderen hebt, is het belangrijk om hen zo gelijk mogelijk te behandelen als je stiefkinderen. Zeker als het gaat om bedtijd, eetgewoonten, zakgeld en andere huisregels. Geef nooit een voorkeursbehandeling aan de een of de ander, want dat zorgt voor een onbalans.

Als de relatie tussen jou en je stiefkinderen nog wel wat beter mag worden: zo komen jullie nader tot elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme