Kind leren sparen: met deze 5 tips is dat spaarvarken in no time vol

Opvoeden Redactie 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Money, money, money! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je kind leren sparen. Je kind leert zo de waarde van geld. Bovendien leert hij of zij sparen voor een grote uitgave. Eigenschappen die nu en later hartstikke goed van pas komen!

Of je kind nu wekelijks wat muntjes in dat spaarvarken laat vallen, of zijn eigen spaarrekening heeft: met deze tips wordt hij een pro in sparen!

Kind leren sparen

Met een spaarrekening is alles veilig digitaal weggestopt. Maar met een spaarvarken kun je zeker jongere kinderen, meer plezier geven bij het sparen. Je kunt ook kiezen voor the best of both worlds. Een spaarvarken voor kleine spaardoelen. En een spaarrekening waarop grote bedragen gestort kunnen worden.

1. Laat je kind een spaardoel uitkiezen

Als er een spaardoel is om naar toe te werken, gaat het sparen een stuk makkelijker. Bedenk samen met je kind een goed doel om voor te sparen. Wordt het voor een nieuwe spelcomputer of nieuwe schoenen? Als je kind zelf een doel uitkiest, blijft hij of zij ervan dromen en er moeite voor doen.

2. Maak afspraken over geld dat hij of zij cadeau krijgt

Denk hierbij aan verjaardagsgeld, geld voor een goed rapportcijfer en al het geld dat ze af en toe toegestopt krijgen van opa en oma. 😉 Nu is het weel heel sneu om meteen al het geld in de spaarpot te doen of op een spaarrekening te storten. Spreek dus af dat er een bepaald deel van het geld – bijvoorbeeld de helft – gespaard wordt. Zo heeft je zoon of dochter nog wel wat leuke dingen doen met het geld. Maar leert zo ook meteen om niet meteen alles in een keer op te maken. Win-win!

3. Klusjes in het huishouden om extra geld te sparen

Heitje voor een karweitje. Wie is er niet mee opgegroeid? Bovendien heb je nu twee vliegen in één klap te pakken. Je kind leert de waarde van geld door ervoor te ‘werken’. En leert ook meteen meehelpen in het huishouden. Aan jou de keus of je dit voor ieder afgemaakt klusje ‘loon’ geeft en hoeveel je geeft.

4. Samen geld op de spaarrekening storten

Is het spaarvarken vol? Stort samen met je kind het bedrag op de spaarrekening. Zo komt de verleiding ook niet opborrelen om het toch stiekem uit te geven.

5. Laat telkens even zien hoe het spaarbedrag groeit

Sparen wordt pas echt leuk, als het goed inzichtelijk wordt. Zo ziet je kind duidelijk dat het spaarbedrag groeit. Dit kan extra stimuleren om nog meer te sparen. Het wordt als het ware een soort spel. En wie houdt er niet van een leuke uitdaging?

5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme