Nieuw onderzoek zegt: kinderen moeten meer tijd doorbrengen met hun opa en oma

Kinderen Susan Dalstra 21 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Kinderen die een warme band koesteren met hun opa en oma levert meer op dan een gezellig huis en een hysterisch aantal verjaardagscadeaus. Onderzoek van onze zuiderburen laat zien dat kinderen die veel omgaan met hun grootouders hebben veel minder vooroordelen omtrent ouderen dan kinderen die hun opa en oma minder vaak zien. 

Gezondheid

Onderzoekers van de universiteit van Luik spraken met 1151 kinderen tussen de 7 en 16 jaar. Ze vroegen de kinderen hoe ze denken over ouder worden en ouderen in het algemeen. Ze vroegen ook wat de kinderen vinden van hun opa en oma, hoe het ervoor staat met de gezondheid van hun grootouders en hoe vaak ze hun grootouders zien.

Eén keer per week

Wat blijkt: kinderen die hun opa en oma regelmatig zien, denken het positiefst over ouderen. Vooral kinderen tussen de 10 en 12 jaar die hun grootouders zeker één keer per week zien, zien ouderen in een zonnig daglicht. Dat gold helaas dan weer niet voor kinderen die grootouders met gezondheidsproblemen hebben.

Kwaliteit

‘De belangrijkste oorzaak van stereotyperingen rondom ouderen is een slechte band met de grootouders. We vroegen kinderen hoe ze het vinden om hun opa en oma te zien. Degene die het niet leuk vinden, hadden ook slecht contact. We ontdekten dat de kwaliteit van het contact veel belangrijker is dan de frequentie wanneer het aankomt op hoe kinderen naar ouderen kijken.’

Leeftijdsdiscriminatie

Kleine kanttekening: het onderzoek is alleen gedaan onder kinderen in België. We weten dus niet hoe het met kinderen wereldwijd zit, maar het illustreert wel wat de impact van een goede band tussen kinderen en grootouders is. ‘Voor kinderen zijn een opa en oma hun eerste en meest frequente contact met oudere volwassenen. Onze bevindingen tonen aan dat grootouders onderdeel kunnen zijn van programma’s om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Good Housekeeping

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme