Boeddhisme voor moeders: 4 vuistregels voor iedere moeder

Opvoeden Valéry de Voijs 6 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Als jij niet vies bent van een tikkeltje spiritualiteit, hebben wij een mooi artikel voor jou. Op de redactie van Famme staan we namelijk open voor allerlei verschillende invalshoeken op het moederschap. Zo hebben we het boek Boeddhisme voor moeders uitgespit en sommen vier vuistregels uit het boeddhisme op waar iedere moeder iets aan heeft. 

Auteur Sarah Napthali schrijft in haar boek Boeddhisme voor moeders hoe het boeddhisme een positieve rol kan spelen in het moederschap. Of je nu gelovig bent of niet; haar boek kan iedere moeder iets meegeven. 

Wie is Boeddha?

Wist je dat het woord Boeddha letterlijk ‘the awaken one’ betekent? Daarmee gedoeld wordt op een verlicht persoon. Zo zijn er natuurlijk mega veel Boeddha’s, maar wanneer we het over dé Boeddha hebben, refereren we naar Siddhartha Gautama; geboren in de Himalayen. 

Siddhartha is zijn hele leven op zoek geweest naar de ultieme waarheid. De antwoorden op zijn vragen vond hij door onder andere meditatie en yoga. Na veel oefening mag hij zich uiteindelijk verlicht noemen. Zijn laatste woorden voor hij stierf waren: “Since there is no external saviour, it is up to each of you to work out your own liberation.” 

De vier vuistregels uit het boeddhisme 

In het boeddhisme staan vier waarheden centraal. Deze gaan over het ‘lijden’. Dit ‘lijden’ klinkt dramatisch maar er wordt gedoeld op stress, angst, ontevredenheid en irritatie; allerlei gevoelens waar wij als moeders (regelmatig) mee te maken krijgen. 

Er is lijden

Iedere moeder zal enige vorm van het lijden hebben (gehad). Stress wanneer je baby ziek is; schuldgevoelens wanneer je een dagje van je kind weggaat; geïrriteerdheid wanneer je geen oppas kan vinden of schaamte wanneer je naar de striae kijkt die je over hebt gehouden aan de zwangerschap. 

Een belangrijke vuistregel is dat je niet wil vechten tegen dit lijden. Volgens Boeddha wil je het lijden toelaten. Met andere woorden: probeer je emoties en gevoelens dus te erkennen in plaats van je te verzetten. Soms mag je je best even verdrietig, schuldig of boos voelen.

Het lijden heeft een oorzaak 

De oorzaak van het lijden is volgens het boeddhisme heel simpel. Je voelt namelijk angsten, verdriet of boosheid wanneer jouw werkelijkheid niet overeenkomt met het ideale plaatje zoals jij dat in je hoofd hebt. 

Jij denkt bijvoorbeeld: ‘Ik ben blij als mijn baby stopt met huilen’. Maar wanneer je baby daadwerkelijk stopt met huilen, zul je je waarschijnlijk ergens anders vervelend over voelen. Want zodra je baby niet meer huilt en braaf in zijn ledikantje slaapt, ga jij je huis opruimen en voel je je geïrriteerd omdat je huishouden zo’n puinzooi is. Zo zullen er altijd redenen zijn waardoor jij ontevreden kan zijn.

De oorzaak kan opgelost worden

Volgens het boeddhisme moeten we het lijden allereerst accepteren. Vervolgens zullen we moeten inzien dat er een oorzaak ligt aan dit lijden. De derde vuistregel is dan ook dat deze oorzaak opgelost kan worden.

De oplossing van het lijden is om geen ideaal plaatje te hebben van ‘hoe iets moet zijn’. Wanneer je baby huilt en jij stress hebt, zul je dus moeten inzien dat jouw stress niet weg zal gaan wanneer je baby stopt met huilen. Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar Boeddha biedt hulp.

Het einde van het lijden

Het goede nieuws is dat het lijden opgelost kan worden. Volgens Boeddha zal de stress, het verdriet of de schuldgevoelens stoppen wanneer je het achtvoudige pad volgt. Klinkt sprookjesachtig, maar is eigenlijk heel praktisch. Het achtvoudige pad wordt ook wel het pad naar verlichting genoemd en bestaat uit drie categorieën die weer opgedeeld kunnen worden.

  1. Prajna (wijsheid) gaat enerzijds over het begrijpen zoals de situatie is. Dit leert ons om objectief naar de situatie te kijken. Anderzijds gaat het over het hebben van de juiste intenties. Het leert ons om bewust te zijn van ons gedrag.
  2. Sila (moraliteit) gaat over de juiste manier spreken (niet liegen, roddelen of je stem verheffen), het juiste handelen (niet stelen, doden of drugs gebruiken) en ten slotte over het kiezen van het juiste beroep (een beroep waarbij je anderen geen kwaad doet).
  3. Samadhi (meditatie) gaat over de juiste manier denken, zelfreflectie en mediteren.

Of jij nu op zoek bent naar verlichting, of simpelweg een manier wil vinden om minder stress te hebben; dit achtvoudige pad kan zeker uitkomst bieden. Nu hoef je geen Boeddha te worden, maar de levenslessen uit het boeddhisme zijn zeker toepasbaar op het moederschap.

50x babynamen uit het Boeddhisme met betekenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen