Dit is het gemiddelde spaartegoed van Nederlandse huishoudens

Geld en carriere Alrik de Jong 6 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Het CBS komt regelmatig met interessante data, al doen die dan direct de moed in onze schoenen zakken. We duiken in het mediaan én gemiddelde bank- en spaartegoed van Nederlandse huishouden. Check of je op schema zit wat betreft sparen.

In deze meest recente data van het CBS, gepubliceerd in december 2023, wordt het totale vermogen van Nederlandse huishoudens ontleed. Omdat we dicht bij onszelf willen blijven en zelf nauwelijks bezittingen als onroerend goed hebben, richten we ons hier op sparen. Het gaat in dit artikel om het totaal aan bank- en spaartegoeden in Nederland, per huishouden.

Gemiddeld spaartegoed van Nederlandse huishoudens

Dan is er nog een verschil tussen het mediaan en gemiddelde bank- en spaartegoed van Nederlandse huishoudens. Mediaan is een iets realistischer weergave: het middelste getal als je alle getallen van laag naar hoog sorteert. Het gemiddelde is een stuk hoger en iets uit verhouding, doordat dit omhoog wordt gekrikt door de extreem rijke Nederlanders.

Gemiddeld spaartegoedMediaan spaartegoedTotaal alle Nederlandse huishoudens
49.500 euro20.100 euro390,7 miljard euro

Het gemiddelde bank- en spaartegoed van Nederlandse huishoudens is 49.500 euro. Het mediaan is met 20.100 euro een stuk lager. Gezamenlijk sparen we er in ieder geval behoorlijk op los in Nederland. Het totale bank- en spaartegoed van alle Nederlanders bij elkaar is 390,7 miljard euro.

Sparen zonder dat je het voelt

Ja, dat wordt extra sparen. En begin vooral klein. Met deze spaarhack spaar je 1.456 euro of 2.132 euro per jaar extra zonder dat je het voelt. Check ook hoeveel spaargeld Nederlanders per leeftijd hebben.

Ga je juist voor het grotere werk en heb je al een behoorlijk spaartegoed? Dan is het een poging waard om voor je 65e miljonair te worden. We hebben alvast voor je uitgezocht hoeveel je dan per dag moet sparen én investeren, vanaf welk instappunt dan ook.

9 financiële tips om geld te besparen als kersverse moeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme