9 financiële tips om geld te besparen als kersverse moeder

Baby Jana Witteman 26 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Als new mom is het ontdekken van de wereld van babyproducten even leuk als overweldigend. Maar maak je geen zorgen, we hebben enkele handige bespaartips verzameld om je te helpen de kosten binnen de perken te houden. Zónder in te leveren op de kwaliteit van de zorg voor je kleintje.

Geld besparen als kersverse moeder

Benieuwd waar je gemakkelijk (veel) geld mee kunt besparen tussen alle goedbedoelde babyuitzet adviezen door? We zetten onderstaande tips voor je op een rij.

1. Tweedehands is je beste vriend

Duik in de wereld van lokale Facebookgroepen waar ouders babyproducten kopen, verkopen en ruilen. Hoewel we de meesten van ons Facebook wellicht een stuk minder gebruiken dan een aantal jaar geleden, zijn die groepen nog heel handig. Hier vind je niet alleen advies van gelijkgestemde ouders, maar ook tweedehands producten voor een fractie van de prijs. Wel altijd even de staat het product controleren.

2. Maak praktische keuzes

Laat je niet verleiden door peperdure kinderwagens of het meest luxe speelgoed. Er zijn tal van betaalbare producten die hun werk net zo goed doen. Shop slimmer, raadpleeg bijvoorbeeld de Consumentenbond. Duurder is niet altijd beter.

Leonore (25): ‘Mijn man vond de kinderwagen eigenlijk te duur’

3. Lenen is voordeliger dan kopen

Wellicht zijn er in jouw omgeving al talloze baby’s geboren. Dikke kans dat er in dat geval ook nog Maxi Cosi’s, kleertjes en kinderwagens staan te verstoffen. Durf je omgeving te vragen om babybenodigdheden die ze niet meer gebruiken. Vaak kun je items lenen die nog in uitstekende staat verkeren en die je waarschijnlijk maar voor een korte periode nodig hebt.

4. Koop noodzakelijk

Lijsten van ‘must-have’ babyproducten kunnen overdreven – of in ieder geval heel uitgebreid – zijn. Investeer alleen in essentiële items en kijk ook of je deze items kunt lenen. Alle overige producten zijn vaak leuk en schattig, maar niet noodzakelijk.

5. Slimme cadeaus

Staat er een duur item op je verlanglijstje? Zet het dan op de cadeaulijst als groepscadeau. Op die manier kunnen vrienden en familie gezamenlijk bijdragen aan die speciale wieg of autostoel.

6. Val terug op familie en vrienden

De kinderopvang in Nederland is duur. Wie weet kunnen opa’s en oma’s of vrienden met wat meer vrije tijd uitkomst bieden. En misschien vinden zij het ook nog eens heel leuk om op te passen. Dat bespaart je een hoop geld, vooral omdat de kosten voor reguliere kinderopvang blijven stijgen.

Kinderopvangtoeslag: wanneer kan je het aanvragen?

En wonen er bij jou in de buurt meer gezinnen met jonge kinderen? Wellicht is het een idee om op elkaars kinderen te passen. Allemaal één dag in de week vrij en die dag pas je op alle kinderen. Een soort kinderopvang aan huis. Goedkoop, en best gezellig, toch?

7. Bulk kopen

Als je de mogelijkheid hebt, koop dan babybenodigdheden in bulk. Dit bespaart kosten, vooral bij producten die je dagelijks nodig hebt, zoals luiers en babyvoeding. Vaak zijn er goede deals te vinden en juist dan is het tijd om in te slaan.

8. Doe-het-zelf, ofwel DIY

Voor de creatieve ouders zijn er tal van eenvoudige DIY-projecten die je kunt toepassen, zoals het knutselen van een mobiel. Benieuwd hoe? De video hieronder neemt je mee. (Ook leuk als cadeautip!)

9. Meer speelgoed is niet altijd beter

Een oneindige hoeveelheid speelgoed klinkt misschien leuk, maar vaak wordt lang niet altijd gebruikt. Ontdek welke speeltjes de voorkeur hebben voor jouw kleintje beperk je tot een selectie van hun favorieten. Vijf geliefde speeltjes worden vaak meer gewaardeerd dan een overdaad aan keuzes.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen