Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Baby 26 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Je baby in bad doen? Dit zijn de do’s en don’ts

Je baby in bad doen is vaak een fijn en mooi moment voordat jullie gaan eten of voordat je hem of haar naar bed brengt. De eerste keren kan het best spannend zijn en daarom is het fijn om even duidelijk op een rijtje te hebben hoe het ook alweer werkt. Wij helpen je graag daarbij.

Want wat heb je ook alweer allemaal nodig? En op welk moment kan je je baby het beste in bad doen?

Het eerste badje

De eerste keer dat je je baby in bad doet, doe je dit samen met je kraamverzorgende. Dit is niet gelijk na de geboorte, maar meestal op dag twee of drie, zodat je niet het vettige witte laagje op de huid van je baby eraf spoelt. Dit is namelijk het beschermlaagje dat de huid van jouw baby beschermt. De kraamverzorgende zal jouw helpen met het eerste badje en tips geven voor de volgende keren.

Hoewel de kraamverzorgende jou dus helpt en tips geeft hoe je het beste je baby in bad doet, is de eerste keer daarna nog best even spannend. Het scheelt natuurlijk wel of je het alleen doet of samen met je partner, maar een aantal tips om het zo goed en makkelijk mogelijk aan te pakken, kunnen je hierbij helpen.

Wanneer baby in bad doen?

Om te beginnen is het goed om na te denken op welk moment jij je baby in bad gaat doen. Zo is het verstandig om hem niet gelijk na het voeden in bad te doen, aangezien hij nog wat melk kan teruggeven. Ook voor het voeden is niet heel handig, omdat hij dan juist hongerig kan zijn. Tussen twee voedingen in is dan ook een prima moment.

Als het tijd is om je baby in bad te doen, breng je als eerste de kamer op de goede kamertemperatuur. Het is belangrijk dat het lekker warm is en een kamertemperatuur van 24 graden is dan ook ideaal. Houd daarbij ook de deuren en ramen dicht, zodat er geen tocht of koude wind de kamer inkomt.

Wat heb je nodig?

Als je je baby in bad gaat doen, is een goede voorbereiding heel handig. Leg daarom ook de spullen die je nodig hebt van tevoren klaar, zodat je niks vergeet en je alles bij de hand hebt. De volgende spullen heb je nodig:

• Badje
• Schone kleertjes voor je baby
• Een schone luier
• Een kruik
• Badthermometer
• Aankleedkussen
• Handdoek of badcape
• Billendoekjes
• Zeepvrije wasgel of babybadolie

Bij een pasgeboren baby is het advies om de kleertjes die hij na het badje aandoet, alvast op te warmen aan de kruik. Dat doe je door de kleertjes om de kruik te wikkelen, zodat hij deze gelijk aan kan doen als hij uit het badje komt.

Welke temperatuur moet het badje zijn?

Als eerste is het belangrijk om het badje goed schoon te spoelen, voordat je hem weer vult met water. Houd voor de temperatuur van het water rond de 37 graden aan. Dit kun je meten door middel van een badthermometer. Mocht je deze niet hebben, dan kun je je elleboog gebruiken, omdat deze gevoeliger is dan je hand. Zo kun je voelen of het water de juiste temperatuur heeft.

Als het water de juiste temperatuur heeft, kun je je baby uitkleden. Doe dit op het aankleedkussen en veeg ook gelijk zijn billetjes schoon.

Je baby in bad doen

Als je baby is uitgekleed, kun je hem voorzichtig in bad doen. Dit doe je door met je ene hand zijn hoofd en nekje te ondersteunen en met je andere hand zijn billen op te tillen. Zo laat je hem in het water zakken en daarna blijf je met je hand zijn nek ondersteunen tot je hem er weer uithaalt. Vaak is tien minuten badderen al lang genoeg.

Wat ook belangrijk is: gebruik geen zeep bij het wassen van je baby. Je baby’s huid is nog heel kwetsbaar en gevoelig, waardoor je moet oppassen met het gebruik van verzorgingsproducten. Babyolie of zeepvrije wasgel mag je wel gebruiken, zolang je zeker weet dat het geschikt is voor baby’s.

Je baby afdrogen

Grote kans dat je baby de overgang van warm water naar koude lucht niet fijn vindt en ook het afdrogen niet leuk vindt. Belangrijk is om je baby voorzichtig af te drogen op het aankleedkussen, doe dit deppend en niet wrijvend. Begin altijd met het hoofdje, daar verliest een baby namelijk de meeste warmte. Maak daarna zijn billetjes schoon, zodat je gelijk een schone luier om kunt doen.

Maak ook alle huidplooien goed droog, zodat er geen smetplekken ontstaan. Dat is een huiduitslag waarbij er rode plekken ontstaan die erg jeuken en vervelend zijn. Als je je baby helemaal goed hebt afgedroogd, kleed je hem weer aan met de opgewarmde kleertjes. Let hierbij wel op dat eventuele ijzeren knoopjes van de kleding niet te heet zijn.

De do’s en don’ts van douchen met je baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme