De do’s en don’ts van douchen met je baby

Baby Wilma Groothuis 1 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Als je zwanger bent, denk je waarschijnlijk al vooruit aan alle fijne en intieme momenten met je baby die komen gaan. Eén van de momenten die ouders heel fijn vinden, is samen met je baby douchen. Maar zo’n eerste keer kan best even spannend zijn als kersverse ouder.

Geen zorgen, wij geven je alle do’s en don’ts van het douchen met je baby.

Samen douchen

Samen douchen met je baby is naast fijn en intiem ook nog eens praktisch, want het scheelt je uiteindelijk toch wat tijd. Het is belangrijk dat je het douchen voorzichtig aanpakt, want je moet er natuurlijk niet aan denken dat je je baby per ongeluk laat vallen.

Douchen met je baby is fijn, omdat het vaak minder tijd in beslag neemt dan je baby in bad doen. Ook is het een fijn huid-op-huidcontact moment tussen jou en je kind. We snappen dan ook helemaal dat samen douchen op je to-to list staat, dus vertellen we graag hoe je dat zo goed mogelijk aan kan pakken.

Vanaf wanneer douchen met je baby?

Maar wanneer mag je eigenlijk voor het eerst samen met je baby douchen? Dat mag al in de kraamweek, vanaf ongeveer de derde dag, maar uiteraard alleen als je je goed genoeg voelt om dat te doen. Voel je je bijvoorbeeld snel duizelig en erg slap voel, dan kun je er beter nog even mee wachten.

Als je je wel goed genoeg voelt, is het voordeel dat de kraamhulp er in deze week nog is en jou hierin kan begeleiden. Als je helemaal alleen bent, is het beter om wel ongeveer drie weken te wachten met samen te douchen, omdat een baby zich dan nog niet goed kan warmhouden en je hem dus niet alleen kan laten liggen.

Samen douchen met partner

Als jij samen met je partner met jullie baby wilt douchen, is het natuurlijk een stuk makkelijker dan als je het alleen doet. Als jij alvast onder de douche gaat staan, dan kan je partner jullie kindje uitkleden. Hij geeft de baby dan aan jou en jij wast hem, eventueel met hulp van je partner. Daarna geef je je baby weer aan je partner, die hem kan afdrogen en aankleden. In die tijd kan jij zelf douchen.

Als je alleen met je baby gaat douchen, is een goede voorbereiding het belangrijkste. Leg van tevoren alles klaar wat je nodig hebt, zoals handdoeken, hydrofiele doeken, aankleedkussen, een luier en jullie kleding. Ook is het belangrijk dat de badkamertemperatuur ongeveer 20 graden is, zodat je kindje niet snel afkoelt na het douchen.

Tips voor samen douchen met je baby

Heb je alles klaarliggen en is de temperatuur goed? Volg dan de volgende stappen:

• Leg het aankleedkussen op de badkamervloer neer, kleed jezelf en je kindje uit en leg hem dan op het aankleedkussen neer

• Zet de douche aan en let erop dat de temperatuur van het water goed is, zo rond de 37 graden.

• Stap samen met je baby onder de douche en was hem of haar. Je kan een shower glove gebruiken, deze douchehandschoen gaat over je onderarm en zorgt voor meer grip op je baby. Zo glipt hij niet uit je handen.

• Als je een antislipmat hebt, is het verstandig om die ook neer te leggen. Alles om het douchen met je baby zo veilig mogelijk te maken.

• Als je je baby wast, kun je hem het beste rechtop tegen je borst vasthouden, zodat er geen water in het gezicht komt. Ook goed om te weten: gebruik geen zeep, dat heeft een babyhuid niet nodig.

• Het is ook goed om te weten dat je de douchestraal beter niet op het hoofdje van je baby kan richten. Hij is nog niet zoveel gewend, dus dan kan dat best vervelend voor hem zijn. Zet ook de waterstraal niet te hard, zodat je baby rustig kan wennen aan de douche.

• Ben je klaar met douchen? Wikkel je baby in een hydrofiele doek of omslagdoek en leg hem op zijn aankleedkussen. Check of hij het warm genoeg heeft.

• Je kan nu snel zelf even douchen of jezelf afdrogen. Trek daarna snel een badjas aan, zodat je je baby goed kan afdrogen en aankleden. Als je dat gedaan hebt, kan je jezelf weer aankleden.

5x verzorgende bodylotions voor baby’s met een gevoelige huid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme