Constipatie bij kinderen: wat werkt laxerend?

Gezondheid Valéry de Voijs 26 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Constipatie bij kinderen kan behoorlijk vervelend zijn. Soms kan een verstopping zo erg worden dat het zelfs pijn kan doen. Een laxeermiddel kan de oplossing zijn: maar welke laxerende middeltjes zijn veilig voor kinderen?

Als volwassenen een dag niet naar de wc kunnen, zullen ze waarschijnlijk een extra kopje koffie naar binnen werken of een laxeermiddeltje drinken. Bij kinderen is dat toch net even iets anders. Koffie, buikspieren of laxeerdrankjes zijn namelijk niet geschikt voor (jonge) kinderen.

Constipatie bij kinderen

Hoevaak kinderen naar het toilet gaan, is erg verschillend. Sommige kids gaan namelijk wel drie keer per dag, terwijl andere maar een paar keer per week op het toilet te vinden zijn. De meeste kinderen gaan gemiddeld één keer per dag voor een ‘number two’ naar het toilet. Wanneer kinderen minder dan drie per week naar het toilet gaan en daarbij hard moeten persen, kun je spreken van een verstopping (of constipatie).

Symptomen en oorzaken bij constipatie

Buikpijn, krampjes, harde ontlasting: allemaal pijnlijke klachten bij constipatie. Ook verminderde eetlust of bedplassen kunnen symptomen zijn bij een verstopping. Daarbij kan je een opgezette (harde) buik voelen bij je kind en in sommige gevallen zul je wat stoelgang in zijn onderbroek kunnen zien. Ten slotte kan je kind een ander gedrag vertonen. Hij zal wellicht stiller zijn dan normaal of zich iets meer ‘teruggetrokken’ gedragen.

Het is vooral vervelend als de oorzaak niet gevonden wordt. Wellicht heeft je kind last van stress, angst, of andere emoties waardoor hij niet naar de wc kan. Daarnaast kunnen fysieke oorzaken een rol spelen. Een veelvoorkomende oorzaak is dat kinderen niet genoeg vezels binnen krijgen. Logisch, want bruine volkoren boterhammen zullen bij veel kinderen niet in de smaak vallen. Toch kan het helpen om genoeg groente en fruit te serveren; hier zitten namelijk veel vezels in waardoor de darmen van jouw kind optimaal kunnen werken.

Een andere oorzaak is dat je kind te weinig drinkt; en laat voldoende vocht nu net essentieel zijn voor een gezonde darmflora. Constipatie bij kinderen kan ook veroorzaakt worden door te weinig lichaamsbeweging. Hierdoor zal ontlasting langer in de dikke darm blijven, wat vervolgens kan leiden tot een verstopping.

Constipatie bij kinderen kan ook het gevolg zijn van spanningen om hem heen. Wellicht is er veel stress thuis, wat jouw kind (onbewust) mee krijgt. Daarbij kunnen er ook spanningen op het kinderdagverblijf zijn. Wanneer jouw kind zich daar niet prettig of veilig voelt, kan hij zijn ontlasting namelijk ophouden wat tot constipatie zal leiden.

Oplossingen bij een verstopping

Soms gaat een verstopping vanzelf over, maar soms kan je kind wel wat extra hulp gebruiken. Er zijn een paar huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt proberen bij je kind. Zoals:

  • Meer drinken
  • Meer groente en fruit eten, sommige fruitsoorten werken licht laxerend zoals kiwi, citrusvruchten en pruimen.
  • Eten op vaste tijdstippen
  • Zorg voor (gezonde) vetten bij het eten.
  • Voldoende bewegen.
  • Zachte buikmassage.

Helpt dat niet voldoende dan kan een huisarts of specialist jouw kind onderzoeken en een aantal dingen aanraden. De arts kan bijvoorbeeld adviseren om bulkvormers te drinken. Dit is een laxeermiddeltje dat veilig is voor kinderen (mits een specialist dit heeft geadviseerd). Het is wel belangrijk dat kinderen hier voldoende bij drinken. De meeste ouders zullen deze bulkvormers oplossen in wat vruchtensap of yoghurt.

Wanneer jouw kind veel last heeft van de verstopping en deze lange tijd aanhoudt, kan een klysma uitkomst bieden. Jouw kind wordt dan doorverwezen naar de zogenaamde poeppoli: een afdeling in het ziekenhuis waarbij je kind een klysma kan ondergaan. Vaak zal er in dit geval ook worden gekeken naar de emotionele en psychische oorzaken van de constipatie. Waarschijnlijk zal je kind baat hebben bij een psycholoog die precies kan kijken naar de redenen waarom jouw kind zo moeilijk naar het toilet kan.

Poepfile bij kinderen: wat is het en hoe herken je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme