Kinderopvangtoeslag: wanneer kan je het aanvragen?

Kinderopvang Wilma Groothuis 12 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat de kinderopvang duur is geworden, hoeven we jullie waarschijnlijk niet meer te vertellen. Gelukkig kun je in aanmerking komen voor het krijgen van kinderopvangtoeslag. Maar wanneer heb je daar recht op en wanneer moet je het eigenlijk aanvragen?

In dit artikel vertellen we je er alles over.

Kosten voor de kinderopvang

Het wordt voor sommige ouders steeds lastiger om de kosten voor de kinderopvang te betalen en voor aanstaande ouders is het een rekensommetje om te kijken of je het kwijt kunt. Als je het wel kunt betalen en je hebt een fijne opvang gevonden waar je kind terecht kan, dan kun je kijken of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming die ouders krijgen in de kosten van de kinderopvang. Er zitten wel bepaalde voorwaarden aan het krijgen van de toeslag. Een belangrijke voorwaarde is dat allebei de partners werken, een opleiding volgen, een inburgeringscursus volgen of een traject naar een baan volgen.

Wanneer recht op kinderopvangtoeslag?

Een andere belangrijke voorwaarde voor het krijgen van kinderopvangtoeslag is dat de opvang van je kind geregistreerd staat in het LRK, oftewel het Landelijk Register Kinderopvang en een LRK-nummer heeft. Om als opvang in het LRK terecht te komen, moet de opvang veilig en goedgekeurd zijn door de gemeente.

Andere belangrijke voorwaarden voor het krijgen van kinderopvangtoeslag zijn dat zowel jij als je kind allebei op hetzelfde adres wonen en jullie ook allebei staan ingeschreven op dit adres bij de gemeente. Als je bent gescheiden en co-ouder bent, zijn de regels anders. Je kunt dan toeslag krijgen voor de uren in de opvang die je zelf betaalt. Ook als jij en je ex-partner allebei een deel van de kosten betalen, kunnen jullie beide voor jullie eigen deel toeslag krijgen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag en wil je dat aanvragen? Dat kan via de website van toeslagen.nl. Let op: het is belangrijk dat je dit binnen drie maanden doet na de maand waarin je kind voor de eerste keer naar de opvang gaat. Wacht daarom dus niet te lang met het aanvragen van de toeslag, anders loop je het mis.

Voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag heb je een aantal dingen nodig: een DigiD, het opvangcontract waar alle informatie van de opvang in staat en gegevens over je inkomen. Aan de hand van je aanvraag wordt bepaald hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Dit hangt af van de kosten van de opvang en van je eigen inkomsten.

Dilemma: ‘Zal ik minder gaan werken nu de kinderopvang duurder is geworden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme