Kind met griep naar de opvang brengen? ‘Het welzijn van het kind is het belangrijkste’

Gezondheid Wilma Groothuis 17 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Als jouw kind voor de zoveelste keer ziek is, kan dat als werkende ouder best lastig zijn. Je wilt voor je kind zorgen, maar je wilt je werk ook niet elke keer in de steek laten. Wij waren dan ook benieuwd: zou jij je kind met een griepje naar de opvang brengen met een paracetamol op?

Wij vroegen het aan onze lezers.

Ziek kind

Een ziek kind is niet leuk, het liefste wil je als ouder je kind de hele dag vasthouden en het allemaal wegnemen. Maar als jouw kind(eren) om de haverklap ziek is en je hebt daarnaast ook nog een baan waar je verantwoordelijkheden voor hebt, dan is dat best lastig. Zeker als je in een korte periode al vaker thuis bleef of je werk niet afkreeg doordat je een ziek kind had.

Toch blijft het een lastig dilemma. Je bent ouders en het is je verantwoordelijkheid om voor je kind(eren) te zorgen, maar als je ervoor kiest om daarnaast te werken, of je hebt het simpelweg ook gewoon nodig, dan moet je ook voor je werk je verantwoordelijkheid nemen. Waar kies je dan voor als werkende ouder?

Meningen van lezers

Wij plaatsten de volgende stelling op Facebook: ‘Een kind met griep naar de opvang brengen met een paracetamol op kan prima. Wat vind jij?’ Daar kwamen aardig wat reacties op, daarom delen we graag een aantal meningen. En de meningen over de stelling waren verdeeld.

Zo waren er meerdere ouders die aangaven dat zij voor hun kind zouden kiezen. “Ik zou jouw zieke kindje thuishouden”, vertelt Bea. “Want naast dat jouw kindje gewoon het liefste bij jou is als hij ziek is, zou hij ook nog eens andere kindjes ziek kunnen maken, waarvan je gevolgen op dat moment nog niet kunt overzien.”

Ook Lisa kiest ervoor om haar kind thuis te houden. “Ik heb net zelf de griep gehad. Als ik nog een kind was geweest, dan had ik echt niet naar de opvang gekund. En zo onschuldig is een paracetamol niet. Geef je kind geen paracetamol als het niet nodig is.” Nisette is het daarmee eens: “Nee, ziek is ziek. Je vindt het zelf ook prettiger om lekker thuis te zijn als je ziek bent!”

Leidsters worden ziek

Tabitha ziet er ook vervelende gevolgen van in: “Zo’n ziek kindje heeft rust en extra aandacht nodig om te herstellen en weer aan te sterken en dat kan niet op een drukke groep. En zo worden ook de andere kinderen en zelfs de leidsters ziek. En als die laatste ziek zijn, dan kan het zelfs gebeuren dat de groep moet sluiten.

En dan hebben door jouw zieke kind ook andere ouders een groot probleem. En jij dan ook weer, want jouw kind was juist net weer beter. En er zitten ook kwetsbare kindjes met bijvoorbeeld aangeboren ziektes op de groep en hele jonge kindjes voor wie dat griepje van jouw kind weleens heel naar kan uitpakken.”

Koortsstuipen

Ook Fleur vindt dat dit niet de juiste keuze is, met name door haar eigen ervaringen. “Nee, absoluut niet doen. En niet alleen om het feit dat dit voor het kindje niet oké is, maar ook omdat het de kans op koortsstuipen verhoogd als die paracetamol uitwerkt. Het kindje zou misschien maar net in bed liggen als die paracetamol uitwerkt en het krijgt daardoor een koortsstuip. Dit wil niemand meemaken!

Ik werk zelf in de kinderopvang en er zijn genoeg ouders die dit wel doen. En ik ben zelf ook een ouder, als ouder zijnde begrijp ik ook wel dat je denkt: ik doe het wel, want ik moet werken en ik kan niet thuisblijven van werk, want ik heb geen oppas. Je kent iemand z’n persoonlijke- en werksituatie niet. Maar geef het in de ochtend bij het brengen van het kind altijd door: waarom, hoe laat en hoeveel paracetamol heb je gegeven?

Dan kunnen wij als PM’ers hier rekening mee houden in alle opzichten. Maar alsnog liever niet!
En regel ondertussen maar iets op je werk, je partner z’n werk of een oppas, want dat je gebeld gaat worden dat je je kindje moet ophalen omdat het ziek is, kan ik je bijna garanderen. Het welzijn van het kind is het belangrijkste!”

Gedrag van kind

Andere ouders geven aan dat het aan de situatie ligt. “Je kind kan koorts of verhoging hebben zonder verder een zieke indruk te wekken”, vertelt Janneke. “In dat geval doe ik wel PCM erin en gaat hij naar de opvang. Ik vertel het dan wel netjes aan de leidsters en ze weten dat ik meteen kom mocht hij wel een zieke indruk maken. Mijn kind vind het heerlijk op de opvang en ik ben als doktersassistent ook hard nodig. Maar als mijn kind een zieke indruk wekt zonder koorts of verhoging, dan breng ik ze niet naar de opvang. Het ligt dus volledig aan het gedrag van mijn kind.”

Ook Silvia vindt dat het aan de situatie van je kind ligt. “Bij griep? Tuurlijk niet! Maar mijn jongste kreeg ook verhoging bij vermoeidheid en honger, dus die haalde ik echt niet meteen op. Iedere keer als er een invaller was, werd ik weer gebeld. De vaste leiding wist het na een paar keer wel: eerst eten en slapen en als er dan nog verhoging was, dan pas bellen. Maar dat is wel heel anders dan griep, waar anderen heel ziek van kunnen worden!”

Emilie is het hier ook mee eens: “Ik ben moeder en ook begeleidster in de opvang. Als moeder moet je vooral inschatten wat je kind wel en niet kan. Mijn jongste is een dramaqueen en zou voor elk pijntje thuisblijven en mijn oudste zou doodziek nog willen gaan. Maar als werkende moeder met geen opvangnetwerk is het inderdaad inschatten hoe ziek je kind is. Met griep ben je echt ellendig en blijf je toch liever thuis. Als begeleidster zeg ik dat ook, want je kan iedereen aansteken Als moeder zeg ik ook nee, maar wel met het besef dat dat niet altijd even makkelijk is.”

Unpopular opion: ‘Ik breng mijn kind met koorts naar de opvang’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen