Waarop moet je letten als je voor het eerst gaat douchen na een bevalling?

Bevallen Vera Guldemeester 17 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoewel douchen na een bevalling misschien makkelijk lijkt, is dat niet altijd het geval. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk in dit artikel enkele handige tips.

Het moment na de bevalling is een bijzondere, maar vaak intense periode voor moeders. Terwijl moeders zich aanpassen aan het nieuwe leven met hun pasgeboren baby, moeten ze ook zorgen voor hun eigen herstel.

Tips bij douchen na bevalling: waarop letten bij fysiek herstel?

Nazorg

Wanneer je tijdens het bevallen bent uitgescheurd, ingeknipt of wanneer je een keizersnede hebt gehad, dan moet je extra voorzichtig zijn tijdens het douchen. Het is belangrijk om een milde, ongeparfumeerde zeep te gebruiken en het gebied voorzichtig te reinigen om irritatie te voorkomen.

Bloedstolsels

Na een bevalling kan er meerdere weken sprake zijn van bloedstolsels. Het is daarom extra belangrijk om dat gebied goed te reinigen.

Waarom kan douchen helpen bij het mentale gedeelte?

Tijd nemen voor jezelf

De eerste keren douchen na de bevalling bieden een moment van ontspanning en zelfzorg. Moeders moeten proberen deze tijd te benutten om te herstellen en even tot zichzelf te komen.

Emotionele ondersteuning

Sommige vrouwen kunnen na de bevalling worstelen met emotionele uitdagingen. Het douchen zal zorgen voor ontspanning en kan een gelegenheid zijn om steun te zoeken bij hun partner of een familielid, die bij het douchen helpt.

Waar moet je rekening mee houden bij de eerste keren douchen?

Temperatuur van het water

Een warme douche kan ontspannend zijn, maar het is belangrijk om de temperatuur niet te hoog te zetten. Een milde temperatuur voorkomt oververhitting en helpt beter bij het herstel.

Comfortabele hulpmiddelen

Veiligheid staat voorop en daarom kan het handig zijn om een comfortabele douchestoel of anti-slipmat te gebruiken in de douche of in bad.

Korte douches

In de eerste dagen na de bevalling is het aan te raden om de douchetijd kort te houden. Je zal zien dat je snel moe wordt van het douchen, dus spaar je energie.

Welke doucheproducten kun je het beste gebruiken?

Milde, ongeparfumeerde zeep

Kies voor een zeep zonder sterke geuren of toegevoegde chemicaliën, omdat deze de gevoelige huid in het vaginale gebied kunnen irriteren. Zeep op basis van natuurlijke ingrediënten kan extra verzachtend zijn.

Kamille-infusies

Het toevoegen van kamille aan het badwater of het gebruik van kamille-infusies tijdens het douchen kan helpen bij het kalmeren van eventuele irritaties of ongemakken. Kamille staat bekend om zijn ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen.

Zoutbaden

Zoutbaden, zoals epsomzout, kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen en zal daarnaast zorgen voor het bevorderen van genezing. Voeg een handvol zout toe aan het badwater en neem een aantal minuten plaats in bad. Spoel je daarna goed af met lauwwarm water.

Dit zijn de bijzondere voordelen van bevallen in een bevalbad

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme