Dit zijn de bijzondere voordelen van bevallen in een bevalbad

Bevallen Vera Guldemeester 27 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Vroeger waren er weinig keuzes qua bevallen. Het was dan ook logisch dat je vanuit bed ging bevallen. Tegenwoordig is er veel meer keus. Denk aan zittend bevallen op een baarkruk, hurkend, staand en wat dacht je van bevallen in een bevalbad? Deze manier van bevallen wordt steeds populairder en biedt dan ook veel voordelen. Hieronder vertellen we je er meer over.

Je weeën opvangen in een warm bad, klinkt dat niet heerlijk ontspannend? Steeds meer vrouwen kiezen tegenwoordig voor het bevallen in een bevalbad. Zes jaar geleden vonden er in Nederland ongeveer 1000 bevallingen per jaar in een bevalbad plaats, tegenwoordig zijn dit er zo’n 10.000. Wat zorgt nu precies voor die populariteit?

Waarom bevallen in een bevalbad?

Hieronder geven we je vijf redenen waarom bevallen in een bevalbad fijn kan zijn.

1. Ontspannende werking

Tijdens een bevalling wil je graag tussen de weeën door ontspannen. Het warme water zorgt voor een rustgevend en ontspannend gevoel. Door het warme water maakt je lichaam endorfine aan, dat een natuurlijke pijnstillende werking heeft. Hierdoor kunnen de weeën beter opgevangen worden.

2. Gewichtloosheid in water

Wanneer je in het warme water ligt dan voel je je veel lichter en kun je makkelijker bewegen. Op die manier kun je iedere houding aannemen die je op dat moment fijn vindt. Of je nu op je knieën of hurken de weeën opvangt of leunend tegen de badrand, het kan allemaal.

3. Betere doorbloeding

Het warme water zorgt ook voor een betere doorbloeding. Door deze doorbloeding doet de bevalling niet alleen minder pijn maar maakt je lichaam ook meer oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de weeën goed doorzetten en krachtig zijn.

4. Minder vaak uitscheuren in warm water

Wanneer je bang bent om uit te scheuren of een knip te krijgen dan is een badbevalling zeker aan te raden. Warm water zorgt ervoor dat het gebied tussen de vagina en anus beter oprekt. Hierdoor scheur je minder snel uit en heb je in veel gevallen geen knip nodig.

5. Rustige overgang voor baby

Het is niet alleen fijn voor jou om te bevalling in warm water, ook geeft het je baby letterlijk een warm welkom. Het terechtkomen in het warme water zorgt voor je baby voor een rustige overgang vanuit de baarmoeder naar de echte wereld.

Bevalbad regelen

Wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen dan kun je in veel ziekenhuizen een kamer met een bevalbad reserveren. Bespreek de mogelijkheden met je gynaecoloog of verloskundige en reserveer op tijd. Wil je liever thuis bevallen? Dan kun je een bevalbad huren. Door de populariteit zijn er steeds meer bedrijven die deze baden verhuren. Vaak kun je zo’n bad voor ongeveer een periode van vijf weken huren, je weet immers nooit wanneer je bevalling op gang komt. Zorg dat je het bad op tijd opzet, ruim voor de bevalling. Wanneer de weeën doorzetten kun je het vol laten lopen en er direct in gaan zitten.

Bevallingsverhaal Laurien: ‘Ik voelde zelf mijn ontsluiting’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme