Alles wat je wil weten over de zesde ziekte: symptomen, behandeling en besmettelijkheid

Gezondheid Lisa van den Akker 27 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Als ouder ben je waarschijnlijk al bekend met de zesde ziekte, maar voor degenen die zich afvragen wat het is en hoe ermee om te gaan, vertellen we je hier alles over de zesde ziekte bij kinderen.

In dit artikel duiken we in de kenmerken van de zesde ziekte, hoe het begint, wat je moet doen als je kind ermee besmet is en of volwassenen zich zorgen moeten maken over besmetting.

Wat zijn de kenmerken van de zesde ziekte?

De zesde ziekte, ook bekend als exanthema subitum of roseola infantum, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral baby’s en jonge kinderen treft. De eerste tekenen zijn vaak een plotselinge hoge koorts, die kan oplopen tot 40 graden. De koorts kan enkele dagen aanhouden voordat het afneemt.

Een kenmerkend symptoom van de zesde ziekte is het verschijnen van kleine rode vlekjes of bultjes op de huid, meestal nadat de koorts is verdwenen. Deze huiduitslag begint meestal op de borst en verspreidt zich naar andere delen van het lichaam. De uitslag is meestal niet jeukend en verdwijnt vanzelf na een paar dagen.

Andere symptomen die kunnen optreden zijn irritatie, vermoeidheid en soms lichte verkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus of hoest.

Hoe begint de zesde ziekte?

De zesde ziekte begint meestal met die plotselinge koorts, die soms gepaard kan gaan met gezwollen klieren in de nek. Het is niet altijd direct duidelijk dat het om de zesde ziekte gaat, omdat de hoge koorts ook kan wijzen op andere ziekten zoals griep. Na een paar dagen van koorts, zal de koorts beginnen af te nemen, en dat is meestal wanneer de karakteristieke huiduitslag verschijnt.

Het goede nieuws is dat de meeste kinderen zich snel beter voelen nadat de koorts is afgenomen en de uitslag geen ongemak veroorzaakt. Het kan echter nog een paar dagen duren voordat de huiduitslag volledig verdwijnt.

Wat moet je doen bij de zesde ziekte?

Als je vermoedt dat je kind de zesde ziekte heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts, zodat die je vermoeden kan bevestigen. Meestal verloopt deze kinderziekte mild en verdwijnen de symptomen vanzelf zonder specifieke behandeling. Het is echter altijd raadzaam om medisch advies in te winnen als je kind ziek is.

Om het je kind wat gemakkelijker te maken, kun je ervoor zorgen dat hij voldoende rust krijgt en voldoende gehydrateerd blijft. Je kunt ook koortsverlagende medicatie zoals paracetamol gebruiken.

Is de zesde ziekte besmettelijk voor volwassenen?

Goed nieuws voor volwassenen: de zesde ziekte is meestal niet besmettelijk voor volwassenen. Dit komt doordat ouders en andere volwassenen meestal al eerder zijn blootgesteld aan het virus en dus immuun zijn.

Met andere woorden, maak je geen zorgen over het overnemen van de zesde ziekte van je zieke kind. Het is echter wel belangrijk om goede hygiëne te hanteren, zoals regelmatig je handen wassen.

Alle kinderziektes op een rij: wat kun je verwachten in het eerste jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme