Grootmoeders tips om snel de koorts bij je kind te verlagen

Gezondheid Vera Guldemeester 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ook al is koorts een natuurlijke reactie op ziek zijn, het is en blijft vervelend. Zeker als je kind er last van heeft. Koorts gaat niet alleen gepaard met koude rillingen, maar ook met een lamlendig gevoel. De volgende grootmoeders tips helpen je kind om snel van de koorts af te komen.

Wist je dat vooral kinderen tot vier jaar vaak koorts hebben? Koorts boven de 40 graden kan gevaarlijk zijn, in zo’n geval is het belangrijk om een (huis)arts in te schakelen. Als je kind verhoging of niet al te hoge koorts heeft, dan kun je de volgende grootmoeders tips gebruiken om de koorts te laten zakken.

Grootmoeders tips: Snel koorts verlagen

1. Azijn sokken

Laat je kind sokken gedrenkt in azijn aantrekken als het last heeft van koorts. Mix hiervoor 250 milliliter water met een ruime scheut azijn. Laat hierin de sokken even weken. Wring ze daarna uit en doe ze bij je kind aan. Doe daarna een paar droge sokken aan over de natte azijn sokken en laat dit wondermiddel zijn werk doen.

Het is het beste om je kind te laten slapen met deze sokken aan, je zult zien dat de koorts in de ochtend gedaald is of zelfs helemaal weg is. Als je kind het niet fijn vindt om met natte sokken te gaan slapen, dan kun je ze ook pas aantrekken als je kind slaapt. Dan heeft het er minder last van.

2. Aardappel in sok

Heeft jouw kind koorts? Schil dan een aardappel en leg wat schijfjes in de sokken. Zorg ervoor dat de schijfjes precies onder de voeten van je kind zitten. Trek daarna nog een extra paar sokken aan en je zult zien dat de koorts binnen een uur verdwenen is. Dit is allemaal te danken aan het stofje quecertine dat in aardappelen zit. Dit stofje houdt ziekteverwekkers op afstand of zorgt ervoor dat ze het lichaam van je kind snel verlaten.

3. Sokken met citroenwater

Citroenwater kan ook goed helpen als jouw zoon of dochter koorts heeft. Ook met deze methode heb je weer sokken nodig. Pers een citroen uit en meng dat met wat water. Leg de sokken van je kind in het citroenwater en laat de sokken het citroenwater goed opnemen. Knijp de sokken uit en trek ze bij je kind aan. Doe vervolgens plastic zakjes over de sokken. Het citroenwater kan op die manier goed zijn werk doen. Je zult zien dat de koorts snel zakt.

4. Water drinken

Zo simpel kan het zijn! Water is de manier om afvalstoffen van een infectie of virus sneller kwijt te raken en de koorts te laten zakken. Als je kind koorts heeft, is het belangrijk dat het goed gehydrateerd blijft. Mocht je kind niet willen eten, dan is dat niet erg. Niet willen drinken is verontrustender. In zo’n geval kun je waterijsjes met fruit of limonade maken.

5. Thee met gember en citroen

Een combinatie van gember en citroen kan ook goed helpen als je kind koorts heeft. Kook wat water en doe hierin drie of vier schijfjes citroen en rasp een klein blokje gember. Laat het even staan om af te koelen. Wanneer het is afgekoeld kun je je kind dit wonderdrankje geven. Je zult zien dat het goed werkt om de koorts te verlagen.

Pak die zak maar uit de kast! 5 redenen waarom havermout goed voor je is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme