Dilemma: ‘Zal ik straks met mijn baby heen en weer gaan tussen onze huizen?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we iedere week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sonja (29) haar dilemma voor: ‘Zal ik straks met mijn pasgeboren baby heen en weer gaan tussen onze huizen?’

“Mijn vriend (30) en ik kennen elkaar 9 jaar, maar we zijn pas sinds afgelopen zomer officieel bij elkaar. Daarvoor hebben we een lange tijd gedate, maar was het nog niet enorm serieus. Tot ik na de zomer onverwachts zwanger werd. Ondanks dat het een verrassing was, zijn we er allebei erg blij mee. Alleen nu is er iets dat ik minder leuk vind: mijn vriend wil nog niet samenwonen, omdat we volgens hem te kort ‘officieel’ een relatie hebben. Hij wil pas samenwonen na aankomende zomer, als alles (nog steeds) goed gaat tussen ons.

Heen en weer met de baby

Alleen ben ik uitgerekend in mei en vind ik het natuurlijk wel prettig als we dan samen zijn. Mijn vriend wil dit ook, alleen wil hij na een paar weken op en neer gaan met de baby tussen onze huizen. Dit zie ik dus helemaal niet zitten, maar ik vraag mij ook af of dit überhaupt pedagogisch verantwoord is voor onze baby. Alle basis aan meubels staat bij mij thuis, maar hij wil ook alles aanschaffen in zijn huis. Dit vind ik juist weer zonde, omdat we wel van plan zijn om te gaan samenwonen. Hij wil wel samen voor ons kind zorgen, maar hij verwacht dat we na twee à drie maanden heen en weer gaan van woning. Dat we een paar dagen bij mij zijn en dan weer een paar dagen bij mij.

Hechting van de baby

Dit lijkt mij niet goed voor de hechting van onze baby, ik denk dat het het beste is om de basis bij mij thuis te houden. Mijn woning en omgeving vind ik een geschiktere plek, zowel qua ruimte, maar ook praktisch gezien. Zijn woning heeft erg kleine slaapkamers en zowel zijn ouders als die van mij wonen dichtbij mijn huis. Alleen hij wil liever niet zijn woning opgeven, omdat hij hem nog niet zolang heeft. Ik denk alleen dat het koudwatervrees is, omdat hij bang is dat als het straks misgaat tussen ons, hij geen eigen woning meer heeft. Hij was hiervoor heel lang alleen, waardoor ik denk dat hij het spannend vindt wat er allemaal gaat komen.

Dilemma

Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. In mijn ogen is onze relatie best stabiel, alleen staat dit momenteel tussen ons in. Ik vind het moeilijk om hem mijn gevoelens duidelijk te maken, omdat hij denkt dat ik dit uit eigenbelang doe. En dat doe ik niet, ik vraag mij gewoon af of het steeds heen en weer gaan van huis wel goed is voor de baby. Ik kan wel wat advies gebruiken.”

Dilemma: ‘Kan ik streng zijn tegen de peuter van mijn vriend?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme