Voedingsdeskundige Merel Hoftijzer: ‘Dit kun je doen als je kind altijd alle groenten eruit vist’

Eten Laura Saija 28 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Evelien heeft samen met haar partner Robin een dochter. Mae (3) at altijd alles, maar daar kwam rond haar tweede verandering in. Opeens werd ze ontzettend kieskeurig en ging groente er maar met moeite in. Nu hebben ze het punt bereikt dat Mae bij elke maaltijd de groenten eruit vist.

Volgens voedingsdeskundige Merel Hoftijzer, oprichter van het platform Voor de Kleine Eters, is dit een veelvoorkomend probleem bij peuters. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je kind wel aan zijn dagelijkse behoefte van groente komt.

Geen strijd

Volgens Hoftijzer is het niet eten van groente vaak een fase en groeien kinderen hier overheen. Helaas komt het ook voor dat kinderen moeite blijven hebben met groenten opeten. “Als een kind geen groente wil eten, is het belangrijk dat je als ouder niet emotioneel reageert”, vertelt Hoftijzer aan Famme. “Er moet niet elke avond een strijd ontstaan aan tafel. Ik raad in dit geval aan om het probleem rustig te benaderen en geen druk uit te oefenen op een kind.

Dit voelen ze namelijk feilloos aan en gaan vervolgens volledig in de ankers. Je kunt een beetje meebewegen door een kind zelf te laten kiezen wat hij of zij eet van wat er op het bord ligt of op tafel staat. Zo blijft de maaltijd een positief familiemoment.

Een andere oplossing is om je kind op een eerder moment van de dag groenten te geven. Het kan namelijk dat je kind ’s avonds overprikkeld is van de dag en dat het daarom gewoon geen goed moment is.”

Verwerken in saus of soep

Hoftijzer vertelt dat er een aantal manieren zijn waarop je een kind wel groente kunt laten eten. Zo kun je groenten met een staafmixer verwerken in sauzen voor pasta, curry of soep.

“Zelf vind ik het ook leuk om groenten te verwerken in baksels. Ik maak dan bijvoorbeeld pannenkoeken of wafels met courgette erin. Ook maak ik ’s ochtends vaak smoothies met groenten erin. Dan heeft mijn zoon meteen zijn portie voor de dag binnen.”

Niet overschatten

Tot slot benadrukt Hoftijzer dat ouders de hoeveelheid groenten die kinderen nodig hebben niet moeten overschatten. “Een kind tussen 1 en 3 jaar heeft bijvoorbeeld maar 50 gram groenten per dag nodig. Deze hoeveelheid behaal je al met vijf snoeptomaatjes. Als je kind dit lekker vindt, heeft hij dus al een groot deel van zijn dagelijkse behoefte binnen.

Je kunt snoeptomaatjes of rauwe paprika aanbieden naast de avondmaaltijd, zodat ze dit wel eten. Zelf geef ik vaak bij voorbaat al stukjes paprika bij een nieuwe maaltijd of iets waarvan ik niet zeker weet of hij het lekker vindt. Dan wordt het in ieder geval geen strijd.”

Je kind vaak een potje geven? ‘Er zitten een aantal nadelen aan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme