Je kind vaak een potje geven? ‘Er zitten een aantal nadelen aan’

Eten Laura Saija 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Lieke (32) probeert alle ballen hoog te houden. Samen met haar man Joost heeft ze twee kinderen: een zoontje van twee jaar en een dochter van acht maanden. Lieke werkt vier dagen en Joost vijf. Op de dagen dat Lieke en Joost allebei werken, geven zij hun dochter een maaltijdpotje.

Is het erg om je kind vaak een maaltijdpotje te geven? “Volgens voedingsdeskundige Merel Hoftijzer is het helemaal prima om je kind af en toe potjes te geven. Wel is het goed je bewust te zijn van een aantal nadelen.”

Nadelen van een potje

“Ik snap helemaal dat het lastig kan zijn om naast je drukke leven ook nog apart te koken voor je kind”, vertelt Merel Hoftijzer aan Famme. “Dan zijn kant-en-klaar opties een stuk makkelijker. Het is helemaal prima om potjes te geven. Er zitten alleen wel een aantal nadelen aan.”

Ten eerste zijn potjes heel fijn gepureerd. Het is juist belangrijk dat kinderen aan verschillende texturen wennen. Als een baby alleen fijn gepureerde wortel eet en daarna een echte wortel voorgeschoteld krijgt, dan kent hij de textuur niet en kan het zijn dat hij het niet lekker vindt. Je kunt natuurlijk wel af en toe een potje geven dat fijn gepureerd is, maar dan is het belangrijk om af te wisselen en ook andere texturen aan te bieden.”

Textuur en smaken

Ten tweede zijn volgens Hoftijzer, tevens oprichter van het platform Voor de Kleine Eters, in potjes vaak verschillende smaken met elkaar vermengd. “Dat zijn vaak zoete groenten en fruit. Kinderen hebben van nature al een voorkeur voor zoet, want borstvoeding en kunstvoeding zijn ook zoet. Het is belangrijk dat kinderen ook wennen aan hartige smaken. Ook bij hartige maaltijdpotjes wordt soms een zoete groente toegevoegd die vervolgens overheersend is.”

“Ten slotte zou ik goed kijken naar de ingrediënten. Je kunt er bijvoorbeeld op letten dat er volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkoren pasta inzitten. Volkoren producten bevatten meer vitaminen en mineralen. Bij witmeel-producten worden deze eraf gehaald.”

Ingrediënten bekijken

Ook raadt Hoftijzer, zelf moeder van een zoontje van 1,5, aan om te kijken of er gezonde onverzadigde vetten in een potje zitten. “Plantaardige oliën zijn belangrijk voor de groei van de hersenen. Als dit er niet in zit, kun je altijd zelf wat zonnebloemolie of olijfolie toevoegen.

Soms zie je in potjes bewerkte vleeswaren, zoals ham. Deze kun je beter vermijden, omdat ze vaak veel zout en verzadigd vet bevatten. Kip of gehakt kunnen wel prima in een potje. Het komt ook voor dat er suiker toegevoegd wordt, maar dat gebeurt gelukkig steeds minder.”

Alternatieven

Een potje geven kan dus zeker, maar je kunt binnen het assortiment van potjes gezonde keuzes maken. Ook zijn er alternatieven. “Tegenwoordig heb je hele goede diepvriesmaaltijden voor kinderen. Ook maak ik zelf wel eens diepvriesmaaltijden voor de dagen dat ik geen tijd heb om te koken. Ik maak porties in ijsblokvormpjes en vries ze op die manier in.”

Waarom iedere moeder zo af en toe niet zonder maaltijdpotjes kan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme