Zwangerschapscravings: ‘ik had een serieuze Big Mac verslaving’

Zwanger Kiki Meijer 28 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Bleekselderij met ijs, fruit met tabasco of een boterham met chips en augurk. Het klinkt niet erg appetijtelijk, maar toch zijn er vrouwen die tijdens de zwangerschap naar deze ‘lekkernijen’ verlangen.

Het verlangen naar bepaald soort eten tijdens de zwangerschap noem je een craving en speelt de hele dag in je hoofd. Vaak kun je het na de zwangerschap niet meer zien of luchten. Je partner is hier regelmatig de dupe van en is om de haverklap in de supermarkt te vinden.

Hoe zijn die cravings mogelijk?

Je bent zwanger en ineens ontstaan er enorme cravings en vreetbuien. Dat is helemaal niet zo gek, want tijdens je zwangerschap krijg je te maken met een heleboel hormonale veranderingen in het lichaam. Cravings vinden het meest plaats in het begin van de zwangerschap.

Het kan zijn dat je lichaam hunkert naar bepaald soort eten door zwangerschapshormonen, een versterking van je reuk- en smaakzintuigen of omdat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Je voedt nu niet meer alleen jezelf, maar ook het kleintje in je buik.

Zwangerschapscravings

Iedere vrouw heeft haar eigen cravings tijdens de zwangerschap. De ene vrouw heeft zin in pittig Aziatisch eten en de ander wil alleen maar zoetigheid. Wij vroegen een aantal moeders wat hun cravings waren tijdens de zwangerschap. Wie weet zie jij je eigen craving er wel tussen staan!

Melk – Rosalie

“Ik had tijdens mijn zwangerschap enorm veel behoefte aan vocht. Ik dronk toen ontzettend veel melk, terwijl ik dat normaal gesproken niet eens lekker vond.”

Potten appelmoes – Linda

“Ik moest echt op de gekste tijden een pot appelmoes hebben. Ik lepelde het gewoon uit de pot.”

Big macs – Laura

“Tijdens mijn derde zwangerschap had ik echt een serieuze big mac verslaving. Ook had ik tijdens de eerste zwangerschap enorm veel behoefte aan melk.”

Lays chips & jus – Iris

“Ik kreeg ontzettend veel zin in zout eten later in de zwangerschap. Lays chips Naturel was een grote verslaving en ik kon jus voor over de aardappels wel drinken. Na de zwangerschap was de verslaving voor Lays Naturel er nog steeds. Negen maanden in en uit.”

Muesli en appels – Carola

“Ik at elke avond standaard een appel en dan specifiek van het merk Elstar, want die vond ik het lekkerst. Verder kreeg ik in de nacht altijd ontzettende cravings naar muesli met melk.”

Aversie tegen koffie – Cristina

“Ik had tijdens mijn zwangerschap eigenlijk geen cravings, maar juist het tegenovergestelde. Ik kon namelijk de geur en de smaak van koffie niet meer zien of luchten. En dat terwijl ik nu gewoon dagelijks een kopje koffie drink.”

Van havermelk naar melk – Annemarie

“Voor mijn zwangerschap dronk ik altijd havermelk, maar dit vond ik tijdens mijn zwangerschap zo vies, ik had ineens intens veel behoefte aan normale melk. Ik drink tot op de dag van vandaag weer normale melk, terwijl ik dit eerst echt vies en slecht voor mijn gezondheid vond. Verder had ik ook ontzettend veel zin in pannenkoeken en wafels met slagroom.”

Gevaarlijke craving

Een wel hele gekke, maar ook gevaarlijke craving, is het hunkeren naar niet eetbare dingen, zoals klei, afwasmiddel en verf. Deze aandoening noemen we ‘pica’. Dit soort cravings kunnen duiden op een voedseltekort. Bespreek dit met je huisarts of de verloskundige en verzet je tegen deze cravings. Het is namelijk niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor je baby.

Voorkomen van je cravings

Soms kun je nogal doorslaan in je verlangen naar bepaald eten. Om je cravings iets te verminderen, geven wij 3 tips die jou gaan helpen tijdens jouw zwangerschap:

  • Drink voldoende

Het gevoel van honger en dorst is moeilijk te onderscheiden in je lichaam. Wanneer je dus een eetbui voelt opkomen is het handig om eerst een glas water te drinken.

  • Eet veel groentes

In groentes zitten veel voedingsstoffen en mineralen waardoor je langer vol zit. Sla de chips en de chocola een keer over.

  • Magnesium slikken

Gedurende je zwangerschap is het nodig om magnesiumrijk te eten of magnesium bij te slikken. Magnesium wordt namelijk door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap meer uitgescheiden via de urine.

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik kan iedere dag wel vijf bakken kwark eten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme