Hoe ben jij zwanger? ‘Ik kan iedere dag wel vijf bakken kwark eten’

Kinderen Lisa van den Akker 4 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap. Deze week Maud die 37 weken zwanger is.

Bio

Naam: Maud (23)
Aantal weken zwanger: 37
Samen met:
Hoeveelste kind: Tweede (heeft al dochter Maan van bijna twee)
Beroep:

Wensouder

“Mijn wens voor een tweede kindje was heel groot, maar de wens voor een partner niet. Daarom besloot ik via de website One Wish, een soort datingsite voor donoren en wensouders, op zoek te gaan naar een zaaddonor. Toen ik die had gevonden bleken we een goede klik te hebben. Zo goed zelfs dat hij ook een rol zal gaan spelen in het leven van de baby.”

Ongeloof

“Ik voelde aan alles dat ik zwanger was, nog voordat ik de positieve test had gedaan. Ik zag bijvoorbeeld een ader over mijn borst lopen en dacht direct, hé die zat er eerst nog niet. Toch voelde ik ook ongeloof toen ik uiteindelijk die positieve test in mijn handen had. Natuurlijk was ik heel blij, maar ik kon bijna niet geloven dat het zo snel was gelukt.”

Krachtiger

“Deze zwangerschap voel ik me veel krachtiger dan tijdens de zwangerschap van mijn dochter Maan. Toen zat ik weken lang alleen maar te wachten op de bank en ondernam ik eigenlijk niks meer. Juist doordat ik nu in mijn eentje de zorg heb voor een peutermeisje blijf ik actief. Tuurlijk maakt dat het af en toe wel zwaarder, maar ik voel me daardoor ook veel fitter en prettiger in mijn vel.”

Hoge bloeddruk

“Mijn zwangerschap verliep heel soepel, tot ik 35 weken en 5 dagen zwanger was. Op die dag werd er namelijk in het ziekenhuis geconstateerd dat ik een te hoge bloeddruk had. Ergens hield ik daar wel rekening mee want bij mijn eerste zwangerschap kreeg ik op precies dezelfde termijn, ook met 35 weken en 5 dagen, hetzelfde te horen.

Terwijl de hoge bloeddruk bij mijn eerste zwangerschap snel steeds erger werd, lijkt het nu stabiel. Ik heb geen zwangerschapsvergiftiging gelukkig, alleen een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd.”

Bakken kwark

“Eigenlijk kan ik iedere dag wel vijf bakken kwark eten met muesli en fruit. Ik eet het ook vaker dan ik eigenlijk zou moeten doen. Ik heb muesli met stukjes brownie en witte chocolade, en dan doe ik er verse aardbeien of frambozen doorheen, daar kan ik echt mijn bed voor uit komen. Of als ik naar huis fiets en weet dat ik dat thuis kan eten, dan ga ik toch even wat sneller fietsen.”

Weg verrassing

“Na de geslachtsecho organiseerden we een genderreveal party. Een vriendin regelde dat allemaal. Bij hét reveal moment zouden we er door roze of blauwe rook achter komen of het een jongen of meisje was. Die vriendin had echter ook eerder aan me gevraagd wat ik graag wilde hebben als het een jongen was, en wat als het een meisje was. Nog vóór het reveal moment gaf ze me dat cadeau. Ik pakte het uit en zei: ‘Maar schat, nu weet ik toch al wat het wordt!’ Voor mij was de verrassing toen ik de blauwe rook zag er dus al vanaf, maar gelukkig voor de andere gasten niet.”

Maud tijdens haar zwangerschap. Fotografie: Britt Raafs Fotografie

Een rustige naam

“In eerste instantie had ik al snel een naam gekozen. Ik hoorde die naam een keer bij scouting en vond hem direct leuk. Toch paste ik hem iets aan, omdat ik hem te kort vond. Én ik koos er een tweede naam bij. Maar gedurende de zwangerschap kreeg ik heel erg het gevoel dat die tweede naam niet bij hem past. Hij voelt als een rustig en zachtaardig jongetje, en die naam was heel krachtig. Daarom besloot ik voor een andere tweede naam te gaan, maar daar paste die langere versie van de eerste naam weer niet bij. Dus kies ik nu toch voor de oorspronkelijke korte versie, die ik in eerste instantie al mooi vond, en een andere tweede naam.”

Thuis bevallen

“Omdat mijn waardes nu stabiel zijn mag ik waarschijnlijk thuis bevallen. Het lijkt me niet zozeer fijn om tijdens de bevalling thuis te zijn, want die bevalling is zo intens dat die baby toch wel komt. Of je nu thuis, in het ziekenhuis of in het bos bent. Maar het lijkt me heerlijk om daarna niet meer weg te hoeven en fijn thuis in mijn bubbeltje te kunnen kruipen.”

Vakanties en corona

“Mijn beste vriendin heb ik gevraagd bij de bevalling te zijn, maar ze is nu nog op vakantie naar Amerika. Ze komt terug als ik 38 weken zwanger ben. De vriendin die haar eventueel zou vervangen heeft momenteel corona. Dus als ik nu ga bevallen, dan weet ik het even niet. Er zou ook een geboortefotograaf bij zijn, maar ook die heeft corona én ze gaat nog op vakantie rond mijn uitgerekende datum. Het wordt dus nog spannend wie er echt bij kunnen zijn…”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik heb eigenlijk wel zin in de bevalling’

Maud tijdens haar zwangerschap. Fotografie: Britt Raafs Fotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme