Hoe ben jij zwanger? ‘Ik voel me kwetsbaarder en ben veel sneller overprikkeld’

Zwanger Lisa van den Akker 25 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap. Deze week Jozefien, die 31 weken zwanger is.

Bio

Naam: Jozefien
Aantal weken zwanger: 31
Samen met: Krijn
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Docent op het MBO

Lang moeten wachten of snel zwanger?

“Doordat ik nog lang borstvoeding heb gegeven aan mijn jongste dochter kwam mijn menstruatiecyclus nog niet op gang. We wilden wel, maar het ging dus nog niet. Toen ben ik bewust een nachtje weggegaan, en dat heeft ervoor gezorgd dat mijn cyclus weer begon. Daarna was ik vrij snel zwanger. Helaas werd dat een miskraam. Maar meteen de maand erna was ik alweer zwanger. In het begin vond ik het lastig ervan te genieten, door die eerdere miskraam, maar zodra ik hem zag bewegen op de echo durfde ik er meer op te vertrouwen dat het goed zou gaan.”

Stralend zwanger of ziek in bed?

“Bij mijn eerste zwangerschap zat ik echt op een roze wolk, toen vond ik alles fantastisch. Bij de tweede had ik dat minder. Nu bij de derde ben ik daar heel bewust mee bezig. Het is ook een beetje een mindset. Ik denk dat ik nu niet minder kwaaltjes heb dan bij mijn tweede zwangerschap, maar omdat ik er positiever insta en er bewust van wil genieten voelt het minder zwaar.”

Zoet of zout?

“In het begin kon ik echt geen zoet verdragen, maar inmiddels wel weer. Verder is mijn enige craving; drop. Ik heb altijd wat suikervrije dropjes bij me en eet er elke dag wel een paar. Normaal gesproken zeggen ze dat je voorzichtig moet zijn met drop omdat het een hoge bloeddruk kan veroorzaken, maar omdat mijn bloeddruk vaak laag is maak ik me daar niet zo’n zorgen over. Ik denk ook dat ik door die lage bloeddruk juist zo’n zin heb in dropjes.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel, ik moet veel sneller huilen nu ik zwanger ben. Ook lijkt alles harder binnen te komen. Alsof ik een dunner huidje heb gekregen. Ik voel me kwetsbaarder en ben veel sneller overprikkeld.”

Jozefien
Fotografie door Lifestory By Lesley

Cursus of internet?

“Bij de eerste heb ik een hypnobirthingcursus gedaan samen met Krijn. Dat was de beste beslissing die ik ooit heb kunnen maken. Je leert daar om met een hele ander mindset naar de bevalling te kijken. Vol vertrouwen en niet vanuit angst. Je leert ook de effecten van endorfine en adrenaline en hoe je dit tijdens de bevalling kunt gebruiken. Ik heb er echt heel veel aan gehad.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik wil graag voor de derde keer thuis bevallen. Bij de eerste ben ik thuis in bad bevallen, maar bij de tweede haalde ik het bad helaas niet. Hij was toen nog niet vol. Dus mijn doel is om het nu wel weer in bad te kunnen doen. Hoewel ik sowieso goed kan ontspannen tijdens de bevalling, kan ik door het warme water nóg beter ontspannen. Dus dit keer gaan we het bad sneller laten vollopen en ga ik er gewoon meteen in liggen!”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Een beetje van beiden. Alles wordt wel steeds netter hier in huis, maar ik ben wel relaxter dan bij mijn vorige zwangerschappen. Krijn heeft net een co-sleeper gemaakt, dus nu begint het wel echter te worden. Dan kijk ik daarnaar en denk ik: straks ligt daar een kindje in. Bizar toch?”

Hoe ben jij zwanger? ‘Tot 24 weken was ik heel misselijk en moest ik elke dag overgeven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme