Hoe ben jij zwanger? ‘Ik heb eigenlijk wel zin in de bevalling’

Zwanger Lisa van den Akker 17 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap. Deze week Madelon, die 36 weken zwanger is.

Bio

Naam: Madelon (28)
Aantal weken zwanger: 37
Samen met: Lucas
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Jeugdzorg medewerker

Weekendje weg

“Noor, onze dochter, is 21 maanden, het leeftijdsverschil tussen haar en de baby is dus klein. Dat was een bewuste keuze. Het leek ons leuk voor Noor én voor haar broertje straks, als ze samen opgroeien. Wij hebben dat zelf ook gemerkt in onze eigen jeugd. Bovendien is het voor ons ook praktisch. We zitten nu nog helemaal in de baby stuff.

Toch was ik iets eerder zwanger dan we hadden ‘gepland’. We hadden het er al wel over gehad, en waren er ook aan toe. Maar dat ik na een weekendje weg zwanger bleek was toch een kleine verrassing.”

IJzertekort

“Ik heb een hele goede zwangerschap met weinig tot geen klachten. Net als mijn vorige zwangerschap. Het enige waar ik ‘last’ van heb is een ijzertekort. Hoewel ik er zelf weinig van merk. Ja ik ben wat moeier, maar dat hoort bij zwanger zijn toch? Ik ben heel down to earth wat dat betreft. Mijn ijzerwaarden zijn wel zo laag dat ik staaltabletten heb gekregen. Maar daarmee was ik eigenlijk niet zo consequent, omdat dit vooral tot obstipatie leidt. Als mijn ijzerwaarden niet stijgen, moet ik verplicht in het ziekenhuis bevallen, dus de laatste weken probeer ik braaf het advies op te volgen.”

Chocoladehoofdpijn

“Normaal ben ik niet zo van zoete dingen. Maar nu ik zwanger ben vind ik het wel lekker. Een bakje vla bijvoorbeeld of jam op mijn brood in plaats van kaas. Ook heb ik opeens zin in chocolade, hoewel ik daar normaal helemaal niet van hou! Daarna heb ik wel meteen spijt, want ik word na het eten van een stukje chocolade direct gestraft met hoofdpijn.”

Compleet

“We hadden de echoscopist na de pretecho een ballon laten vullen met confetti, en hebben die samen met Noor lek geprikt tijdens een weekendje weg. Het filmpje dat we daarvan maakten stuurde we naar familie en vrienden om iedereen te laten weten dat we een jongen verwachten.

Ik vind het heel bijzonder dat we nu een jongen krijgen, hoewel ik mezelf eerst wel zag als een meisjesmoeder. Maar het is natuurlijk heel speciaal om zowel een jongen als een meisje te hebben straks. Ik kom zelf uit een gezin met twee oudere broers, dus had ook wel leuk gevonden om twee meisjes te krijgen en dan nog voor een derde (jongen?) te gaan. Nu voelt het eigenlijk al compleet, dus denk ik dat we dat minder snel doen. Daarnaast is twee ook wel praktisch. In de auto en in attracties bijvoorbeeld.”

Dochter Noor met de blauwe confetti.

Internationale naam

“Toen ik zwanger was van Noor hadden we Mees bedacht als naam voor een jongen. Maar inmiddels hoor je de naam Mees zo vaak, dat we nu toch iets anders wilden. Rond de twintig weken was ik met mijn moeder een documentaire aan het kijken, en daar kwam ‘de naam’ in voorbij. Toen ik deze enthousiast deelde met Lucas was hij vrijwel direct overtuigd. Lucas heeft Zuid-Afrikaanse roots, en deze naam heeft in die cultuur een mooie betekenis, maar kan ook lekker Hollands zijn.”

Laks

“Ik merk dat ik deze keer een stuk relaxter ben, of misschien wel gewoon laks. De vorige keer was alles met twintig weken al helemaal klaar. Nu ben ik bijna 37 weken en moet ik echt nog wat dingen kopen van de kraamlijst, zoals beddengoed. Ik heb nog wel wat van Noor haar babytijd in huis, maar ik wil dan toch graag een kleur die matcht met de kleuren van zijn babykamer.”

Zin in

“Ik heb geen plan voor de bevalling. Ik laat het gewoon op me af komen en beslis op dat moment wel of ik thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Mijn eerste bevalling was een positieve ervaring, dus ik weet dat ik het kan. Ik heb eigenlijk best wel zin in de bevalling.”

Madelon, 36 weken zwanger.

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik voel me kwetsbaarder en ben veel sneller overprikkeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme