Holy moly, wat een blunder: duizenden doopsels ongeldig door één fout woordje

Nieuws Lise Steegmans 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een katholieke priester in de Amerikaanse staat Arizona heeft ontslag genomen nadat bleek dat hij zijn hele carrière lang op verkeerde wijze mensen, met name baby’s, heeft gedoopt. Hierdoor is de doop van duizenden mensen (!) ongeldig.

Ongeldige doopsels

En dat is nogal een blunder. Immers, veel mensen laten zichzelf of hun kind dopen zodat zij toegang krijgen tot de hemel van Jezus Christus. In het geval van de katholieke priester uit Arizona blijkt dat de uitgevoerde doopsels ongeldig zijn – en dat zij dus eigenlijk geen toegang hebben tot de hemelpoort.

Het gaat hier om een venijnig foutje. Priester Andres Arango zei tijdens doopsels: “Wij dopen je in de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.” Die zin is fout. Het moet zijn: “Ik doop je…”, aldus het bisdom van Phoenix dat onderzoek heeft gedaan naar de doopsels. “Het is niet de gemeenschap die een persoon doopt, maar Christus zelf, en enkel Christus. Als de foute woorden gebruikt tijdens een doop, betekent dit dat het doopsel ongeldig is.”

Bizar! Vermist meisje wordt na twee jaar levend teruggevonden

Arango zou de verkeerde formulering zijn hele carrière lang gebruikt hebben, dus al sinds hij in 1995 priester werd. Het is niet duidelijk om hoeveel gelovigen het precies gaat, maar volgens het bisdom moeten het er duizenden zijn.

Eerste sacrament

Het doopsel is het eerste sacrament. Wanneer dit ongeldig blijkt, zijn ook alle andere daaropvolgende sacramenten zoals huwelijken voor de kerk ongeldig. “Als het doopsel ongeldig is, en je hebt daarna andere sacramenten ontvangen, moet je die mogelijk herhalen,” aldus het bisdom. Nu horen we je denken: is dit niet wat overdreven. Wel nee, zegt hetb bisdom. “De woorden en rituelen vormen een cruciaal aspect van het sacrament.”

Het bisdom heeft inmiddels op hun website een formulier geplaatst waar ouders van kinderen die gedoopt werden door Arango zich kunnen aanmelden.

Doopsels in Nederland

In Nederland loopt het aantal doopsels ieder jaar verder terug. Uit cijfers van de Rooms-Katholieke Kerk uit 2019 blijkt dat in dat jaar 8.680 kinderen van 0 tot 6 jaar zijn gedoopt. 450 kinderen van 7 tot 17 jaar ontvingen in 2019 ook hun eerste sacrament.

Zo kijken buitenlandse moeders naar de opvoeding in Nederland (en dit hebben ze ervan geleerd)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraaf

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme