Bunnikse moeder verdacht van vergiftigen eigen baby

Nieuws Metro 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Een 35-jarige vrouw uit Bunnik heeft volgens het Openbaar Ministerie geprobeerd haar eigen baby van twee maanden oud te doden. Zij is verdachte van vergiftiging van haar zieke dochtertje, thuis en in het ziekenhuis. Ook zou ze vier jaar lang haar zoontje vanaf de geboorte in 2016 ziek hebben gemaakt en gehouden.

De vrouw wordt beschuldigd van poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar andere kind, dat nu vijf jaar oud is. Dat werd vanochtend duidelijk bij een tussentijdse zitting van de Utrechtse rechtbank, waar de vrouw later dit jaar terecht zal staan.

Vergiftiging

De baby werd twee jaar geleden binnen twee maanden na haar geboorte in het ziekenhuis opgenomen. Ze bleek ernstig ondervoed te zijn. De moeder werd bij een bezoek aan haar baby in het ziekenhuis betrapt, toen ze meerdere flesjes bij zich had met flink verdunde moedermelk met daarin hoge concentraties loperamide. Dit is een middel tegen diarree dat voor verstoppingen van het darmkanaal kan zorgen. De vrouw zou meteen na de geboorte van haar kind in april 2020 loperamide door de moedermelk hebben gemengd en zou dat ook in het ziekenhuis in Utrecht hebben toegediend.

Het is niet de eerste keer dat opmerkelijke verhalen zoals deze naar buiten komen. In februari van vorig jaar werd een jongetje van 11 in het ziekenhuis opgenomen in Rotterdam, waarna hij kort daarna overleed. Het bleek dat zijn moeder hem had vergiftigd met zware pijnstillers. Ook bracht de toen 42-jarige Nina in 2015 tijd het verhaal naar buiten dat haar moeder haar 14 jaar lang bewust ziek maakte, één keer zelfs met een euthanasiemiddel.

Münchhausen-by-proxysyndroom

Als ouders hun eigen kinderen opzettelijk ziek maken, bijvoorbeeld door een vergiftiging, wordt dat kenbaar gemaakt onder het syndroom münchhausen-by-proxysyndroom. Door het eigen kind ziek te maken, krijgt de ouder persoonlijke aandacht van medische hulpverleners. De gevolgen kunnen soms zo erg zijn, dat kinderen in een rolstoel belanden of zelfs overlijden, zoals het jongetje van 11.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Metro.

Bizar! Vermist meisje wordt na twee jaar levend teruggevonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme