Wonen opa en oma ver weg? 6 tips om de band sterk te houden en de afstand gevoelsmatig te verkleinen

Kinderen Gina Koninkx 3 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoewel je het liefst zou zien dat jouw (schoon)ouders wekelijks binnen lopen om te knuffelen met je kids, is dat helaas niet altijd mogelijk. Als opa en oma niet om de hoek wonen, of zelfs in het buitenland, is dat moeilijk voor jullie allemaal. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om de afstand gevoelsmatig kleiner te maken.

Wat als opa en oma ver weg wonen?

Wellicht zijn jij en je partner aan de andere kant van Nederland gesetteld of zijn jouw ouders tijdens hun pensioen naar het warme buitenland vertrokken. Hoe dan ook zitten jullie momenteel in een situatie waarin het moeilijk is elkaar veel te zien. Dankzij deze tips houden jouw kids er toch een sterke bang op na met opa en oma.

1. Gebruik je smartphone

Die smartphone is namelijk niet zomaar ‘slim’: je kan er alles mee. Skype was een wereldwonder een aantal jaar geleden, maar inmiddels kun je gratis FaceTimen en WhatsApp bellen. Als jullie elkaar niet in het echt kunnen zien, is dit in ieder geval de beste tweede optie.

Plan vaste momentjes in voor de kids wanneer ze met opa en oma kunnen videobellen. Natuurlijk blijft het ook leuk om af en toe als verrassing te bellen om gewoon even te laten weten hoe veel de kids van hun grootouders houden.

2. Maak een groep aan op WhatsApp

Naast dat je kunt videobellen, is het ook leuk om samen met je partner en jullie ouders een groep te maken op WhatsApp. Hier kunnen jullie foto’s en video’s in plaatsen van de kids om opa en oma op de hoogte te houden van jullie dagelijkse leven.

Als jullie kids ouder worden, kunnen ze zelf ook berichtjes sturen in deze WhatsApp-groep. Opa en oma zitten ongetwijfeld met smart te wachten op elk berichtje want zo zijn ze er toch een beetje meer bij voor hun gevoel.

3. Gedeeld fotoalbum

Je kunt ook een fotoalbum delen op je telefoon. Hier kun je je (schoon)ouders voor uitnodigen en zo zien ze regelmatig nieuwe foto’s van hun kleinkids binnenkomen. Leuk!

4. Verstuur (ouderwets) brieven

Niks zo leuk als echte post in de brievenbus. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo normaal maar jouw (schoon)ouders vinden dat ongetwijfeld een feestje om te ontvangen. Je kunt je kinderen een verhaaltje laten schrijven voor opa en oma waarin ze vertellen wat ze allemaal hebben gedaan in de vakantie.

Je kunt ze natuurlijk ook een mooie tekening of ander knutselwerk laten maken. Dat zullen opa en oma vast heel trots ophangen in huis.

5. Plan afspraken (tijdig) in

Hoewel het misschien niet zo vaak is als jullie eigenlijk zouden willen, is het wel belangrijk om afspraken in de plannen op de momenten dat jullie wél kunnen. Niet alleen fijn voor opa en oma maar ook voor de kinderen zodat ze kunnen aftellen naar de dag waarop ze hun grootouders weer zien.

6. Laat je (schoon)ouders wat inspreken

Als FaceTime niet altijd even handig uitkomt, is het ook leuk je ouders of schoonfamilie wat te laten inspreken. Ze kunnen een video opnemen waarin ze een boekje voorlezen: hoe leuk. Zo hebben jouw kids gewoon het idee dat ze worden voorgelezen door opa en oma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen