Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 27 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Ben je zwanger? Dit kun je dan beter niet eten

Hoewel je veel voeding tijdens je zwangerschap gewoon kunt eten, zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt nuttigen. Het is dan ook belangrijk om te letten op wat je eet. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ontwikkeling van de kind. Benieuwd wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap?

We vertellen het!

Zwanger: wat mag je niet eten?

De baby in je buik heeft gezonde voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en dat haalt hij uit de voeding die jij eet. Dat is dan ook de reden dat het goed is om te letten welke voedingsmiddelen je nuttigt. Artsen raden aan om gevarieerd, gezond en vers te eten, zodat je baby voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Bereiding

Naast dat gezond, gevarieerd en vers eten erg belangrijk is tijdens een zwangerschap, gaat het ook om de manier hoe je voedsel bereidt. Mocht je bijvoorbeeld een stukje vlees willen eten, dan is het belangrijk dat je die goed gaar eet. Zin in een stukje fruit of groenten? Zorg er dan voor dat je ‘t goed gewassen hebt. Er kunnen namelijk schadelijke bacteriën op zitten.

Wat je niet mag eten

En nu vraag je je vast af welke voedingsmiddelen je niet mag eten tijdens je zwangerschap. Hieronder delen we een lijstje!

Rauw vlees

Als je vlees goed bakt en niet rauw eet, kun je het prima eten. In vlees zit ijzer, eiwit en vitamine B1, B6 en B12 en dat is goed voor de gezondheid van jou en je baby. Maar wanneer vlees of vleeswaren rauw is, kun je het beter vermijden. Het wordt daarom ook afgeraden om tartaar, carpaccio, filet americain, osseworst, rauwe ham of biefstuk te eten. Rauw vlees kan namelijk ziekteverwekkers bevatten, zoals Toxoplasma gondii of listeria.

Ook leverworst kun je beter vermijden vanwege het hoge gehalte vitamine A, wat schadelijk kan zijn voor je baby. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen bij je kindje.

Rauw vis

Hetzelfde als bij vlees geldt dat je in principe af en toe een stukje vis kan eten tijdens je zwangerschap, mits je het goed bereidt. Sterker nog: vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde vetten. En die voedingsstoffen zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Echter zijn er een aantal soorten vis die je beter niet kunt eten. Rauwe en gerookte vis en schaal- en schelpdieren kunnen namelijk de ziekteverwekker listeria bevatten. Gerookte zalm en sushi kun je dus beter niet eten. Hetzelfde geldt voor vis dat in vacuüm is verpakt. Aangezien die vis vaak lang bewaard wordt, kleven er gezondheidsrisico’s aan.

Mocht je graag een stukje vette vis eten, beperk dit dan tot maximaal twee keer per week. Vette vis kan namelijk dioxine en metaal bevatten.

Kaas

Mocht je wel van een goede kaasplank houden, pas dan op met verschillende soorten kaasjes tijdens je zwangerschap. Kazen met rauwe melk erin verwerkt kun je vanwege de listeria bacterie namelijk beter niet eten tijdens je zwangerschap. Vaak staat er op het product dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’ .

Kaas dat niet gemaakt is van rauwe melk kun je prima eten. Dagelijks wat kaas eten is zelfs gezond. Er zit veel calcium in, wat goed is voor de botgroei van een kind.

Rauwe eieren

Net als rauw vlees en rauwe vis, kun je ook beter geen rauwe eieren eten. De salmonella bacterie kan namelijk voorkomen in rauwe eieren. Let op: het gaat niet alleen om rauwe eieren an sich, maar ook op rauwe ei in bijvoorbeeld mayonaise of tiramisu. Ook rauwe melk die rechtstreeks van de boer komt, kun je beter laten staan.

Koffie

Het is niet zo dat je helemaal geen koffie mag drinken tijdens je zwangerschap, maar beperk het wel tot 200 mg cafeïne per dag. Dat zijn ongeveer twee kopjes. Drink je er meer dan kan dat schadelijk zijn voor je baby. Het verhoogt de kans op een miskraam en het zou ervoor zorgen dat je baby een laag geboortegewicht heeft.

Soja-producten

Ook in soja-producten kunnen stoffen zitten die schadelijk zijn voor je baby. Je mag hier wel wat van nemen, maar met mate. Neem maximaal vier glazen soja-drink of schaaltjes soja-yoghurt per dag. Daarnaast mag je maximaal twee keer in de week sojaproducten eten zoals sojabonen, tofu en tempé.

Kruiden

Voor heel veel kruiden geldt dat je ‘t gewoon kan eten tijdens je zwangerschap. Toch zijn er een aantal kruiden die je beter niet kunt eten, omdat ze plantengiftstoffen bevatten. Een teveel van de stof kan schadelijk zijn voor je baby. Onderstaande kruiden kun je beter vermijden:

  • Salie
  • Boerenwormkruid
  • Hoefblad
  • Aloë vera
  • Engelwortel (dong quai)
  • Komkommerkruid
  • Smeerwortel

Ook kruidenthee kun je beter laten staan.

Roken en alcohol

Hier was je vast al van op de hoogte, maar toch benoemen we het nogmaals. Roken en alcohol zijn ontzettend schadelijk voor de baby in je buik. Naast dat het de kans vergroot op lichamelijk of geestelijke afwijkingen bij je kind, heb je ook meer kans op een miskraam of vroeggeboorte.

Iets gegeten wat wordt afgeraden?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je iets hebt gegeten waarvan je nog niet wist dat je het beter niet kunt eten. Gelukkig is de reden dat je in Nederland een infectie krijgt door voeding tijdens je zwangerschap nihil. Mocht je je er niet goed bij voelen, raadpleeg dan vooral even een huisarts.

Op een rij: zorg voor deze gezonde voedingstoffen als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme