15 rare en gekke dingen die jullie meemaakten in de kraamperiode

Kraamtijd Wilma Groothuis 9 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

De kraamperiode is een mooie en bijzondere tijd. Zeker als je voor het eerst moeder bent geworden, krijg je te maken met veel nieuwe indrukken. Hoewel die periode vooral heel speciaal is, gebeuren er soms ook dingen die je niet had verwacht. Onze lezers weten er alles van.

Een bepaalde opmerking, gekke situatie of grappige gebeurtenis: ze komen allemaal voorbij.

Rare ervaringen in de kraamperiode

Wij vroegen aan onze lezers wat het gekste/raarste was dat zij meemaakten in hun kraamperiode.

Geen baby gezien

Bertha: “Mijn buurvrouwen kwamen op kraambezoek en toen ze alweer vertrokken waren, besefte ik dat ze de baby niet eens gezien hadden.”

Koolbladeren in BH

Jacqueline: “Dat was het moment dat ik koolbladeren in m’n topje gestopt had en de kinderafdeling opkwam, mijn baby lag namelijk onder de uv-lampen, en aan de verpleegster vroeg of dit is wat ze bedoelden met koolbladeren in je BH? Ik had niet de bladeren afgescheurd op hoogte, maar de bladeren laten uitsteken. Ze kwamen niet meer bij van het lachen.”

Zoon overleden

José: “Dat de huisarts op kraambezoek kwam, op de rand van het bed ging zitten en heel belangstellend informeerde hoe laat onze zoon overleden was. Hij wist niet hoe hij zich moest verontschuldigen.”

Een broodje maken

Dina: “Dat ik nog niet eens 24 uur geleden bevallen was en mijn man, nu ex-man, verwachtte dat ik bij thuiskomst meteen even een broodje voor hem zou maken, want hij had niet goed geslapen.”

Zijn dingetje eraf halen

Bianca: “Van mijn tweede ben ik bevallen in het ziekenhuis. Zoals zoveel baby’s werd zoonlief een beetje geel. De kinderarts moest even komen om te beoordelen of hij naar huis mocht en toevallig kwam hij tijdens baddertijd. De kinderarts hield onze zoon omhoog, draaide hem op zijn hand zodat hij zijn rug even kon zien. De verpleegster zei ineens: ‘Wacht even, dan haal ik zijn dingetje er even af’. Waarop de kinderarts antwoordde: ‘Nou, daar doe je deze mevrouw geen plezier mee denk ik, zijn dingetje eraf halen.’ Dikke knipoog naar mij en lachend naar de verpleegster die even het gaasje rond zijn navelstompje eraf wilde halen. Daar hebben we hartelijk om gelachen!”

In een roes

Saskia: “Ik heb ooit een zwemongeluk gehad in een open plas. Ik ging toen over een rots onder water en had mezelf opengehaald. Ik werd op de spoedeisende eisende hulp aan mijn wonden behandeld door een Russische arts, die daar stage liep; acht hechtingen in mijn been en arm. Toen ik járen later in hetzelfde ziekenhuis op gynaecologie beviel van mijn eerste prematuur geboren kindje, liep zij daar weer stage. Deze arts had zo’n bekende naam voor mij, dat ik in een roes tegen haar heb gezegd: ‘Hé, jij heb mij al eens dichtgenaaid…’”

Afgeleverd door Coolblue

Esther: “Tijdens mijn bevalling kwam de kraamhulp tegelijk aan met een bezorger van Coolblue voor de buren die niet thuis waren en bij ons aanbelde. De verloskundige, kraamhulp en mijn man lagen helemaal in een deuk omdat de kraamhulp afgeleverd werd door Coolblue. En ik m’n weeën maar wegpuffen. Dat was rond de kerst, dus de reclame van Coolblue was veel op de tv. Iedere keer als hij voorbij kwam, moesten we erom lachen. Ook de kraamhulp moest er thuis bij haar gezin steeds om lachen, die er maar niks van begrepen.”

Chaos tussen benen

Marly: “De chaos tussen mijn benen was wel het raarste in mijn kraamperiode, denk ik. Zo zag het er eerder niet uit in ieder geval.”

De mooiste baby

Jikke: “Toen ik bevallen was van mijn tweede dochter en een week in het ziekenhuis moest blijven, kwam ik een paar dagen na de geboorte de babykamer in en vroeg naar mijn dochter. Het antwoord: ‘De mooiste baby van de afdeling verzorgen wij’. Ik waggelde weer terug naar bed en dacht: ik kan haar nog vaak genoeg wassen, prima zo.”

Niet in bad

Nicky: “Ik had een kraamhulp die twee dagen na mijn bevalling meldde dat mijn kind niet in bad mocht, omdat de kachel in mijn slaapkamer niet aan kon. De andere vier kamers waren natuurlijk geen optie. Na die discussie wist ze te melden dat ik mijn was toch echt zelf mocht vouwen, want die was van voor mijn bevalling. Uhm ja, dat hing te drogen op de dag van mijn bevalling. De ouwe tang noemde mij op dag vier een slechte ouder, omdat ik borstvoeding niet meer zag zitten na vier dagen ellende. En het maar raar vinden dat ze de laatste dag niet meer mocht komen van mij.”

Kraamzorg boos

Karla: “Na 48 uur nagenoeg geen slaap door de bevalling, het krijgen van oxytocine via een infuus en een baby die ieder half uur wakker werd, was de kraamzorg boos dat mijn man en ik ‘s nachts door alles heen waren geslapen toen de baby op nacht vier of vijf eindelijk wat sliep. Daardoor hadden we dus een tuk van zes uur gemaakt en een voeding overgeslagen. Volgens haar was het onze schuld dat het kind weer was afgevallen en mochten we op dag tien voor straf niet in het zonnetje naar buiten. Want als wij die paar nachten geen zes uur ertussen hadden gelaten, was hij terug op geboortegewicht geweest. Ons kind bleek uiteindelijk koemelkallergie te hebben en daarom niet te slapen en af te vallen.”

Feliciteren?

Babs: “Ik kreeg in mijn kraamperiode van iemand de vraag of ze me nu wel moest feliciteren… Wij kregen een dochter met het syndroom van Down.”

Een maand niet zien

Lisette: “Ik ben bevallen in coronatijd en ik moest een maand in het ziekenhuis blijven met de baby. Daardoor kon ik m’n oudste een maand niet zien, want ik mocht er niet uit en zij mocht niet naar binnen. Het voelde echt alsof je verscheurd bent, want je wil beide kinderen bij je hebben.”

Persoonlijke problemen

Mariëlle: “De kraamhulp die ons kwam helpen had zelf allemaal persoonlijke problemen en ik moest haar aanhoren en adviseren, in plaats van andersom.”

Bij crematie zijn

Debby: “Bij mijn eerste beviel ik in coronatijd, mijn man mocht twee weken niet bij ons zijn. Bij de tweede overleed mijn opa. Vier dagen voor de geboorte van onze zoon werd ik ingeleid, zodat ik bij de crematie kon zijn.”

7 tips voor partners om een vrouw te helpen tijdens de kraamperiode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme