Jonna (33): ‘Mijn kraamverzorgster deed niks, ik vond het vreselijk om haar in huis te hebben’

Persoonlijk Laurien Bleeker 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Toen Jonna na een voorspoedige zwangerschap en een fijne bevalling in het ziekenhuis weer thuis kwam om daar de kraamweek in te gaan, ontmoette ze haar kraamverzorgster. Ze bleken geen goede match te zijn en zo kon ze tijdens haar kraamweek niet zo genieten als ze had gehoopt. “Ze deed niks uit zichzelf en was vooral druk in de weer met haar telefoon.”

Jonna (33): “Weet je hoe ik me mijn kraamweek had voorgesteld? Genieten met mijn pasgeboren baby op bed, in onze bubbel en even nergens anders aan hoeven denken. Hoe mijn kraamweek werkelijk verliep? Precies het tegenovergestelde…”

Kraamweek

“Ik ontmoette mijn kraamverzorgster op de eerste dag dat wij uit het ziekenhuis kwamen met onze dochter. Een uur of twee later stond ze voor de deur, stelde zichzelf voor en vroeg ons wat we van haar verwachtten. Ik zei dat we vooral rust wilden en dat we wilden genieten van onze dochter. Niet heel veeleisend, lijkt me.

Ze deed die dag haar checks bij mij en bij mijn dochter, legde wat uit over de voedingen en de nacht en toen verdween ze uit mijn slaapkamer om de badkamer schoon te maken. Wat ze daarna heeft gedaan… ik heb geen idee. Na een paar uur kwam ze gedag zeggen, ze was geen een keer meer bij me geweest, en toen ging ze naar huis.

Ik weet dat er nog een berg was lag, want ik was iets eerder bevallen dan mijn uitgerekende datum en was tot het laatste moment nog bezig met vouwen, wassen en opruimen van de schone was. Dat kon ik niet afmaken, want de baby had haast. Dus ik vroeg mijn man of alles er nog lag en ja hoor, in het washok was niets gebeurd. Ik vroeg hem of hij had gezien wat ze verder had gedaan die middag. Hij vertelde dat ze aan de eettafel had gezeten met thee en haar telefoon… Dat was niet hoe ik mijn kraamverzorgster had voorgesteld.

Ze werd geïrriteerd en ging naar beneden. Ik had nog niet eens ontbeten

De volgende ochtend kwam ze vragen hoe de nacht gegaan was. Rustig, vertelde ik. Onze dochter dronk haar flesjes lekker op en sliep door tussen de voedingen. Ze deed haar checks en vroeg me waar ze de luiers van mijn dochter kon vinden. ‘In de commode’, antwoordde ik enigszins verbaasd, want ik snapte niet waarom ze dat vroeg (ik had mijn dochter net verschoond waar ze bij was). Maar nee, ze wilde de gebruikte luiers hebben, want die moest ze checken om te kijken of onze dochter wel genoeg geplast had. Dit had ze helemaal niet verteld die dag ervoor, dus die hadden we allang in de container gegooid buiten. Daar werd ze een beetje geïrriteerd om en ik zei dat ik ze die nacht zou bewaren voor haar.

Daarna ging ze naar beneden en ik bleef een beetje verward achter. Ik gaf mijn baby een voeding en had ondertussen erge trek gekregen, ik had nog niet ontbeten. Ik appte mijn man die beneden was en vroeg of hij wat wilde brengen. Dat deed hij en hij zei dat de kraamverzorgster weer beneden op haar telefoon zat… We wisten niet zo goed wat we met de situatie aan moesten, maar besloten haar gewoon te vragen of ze de was even wilde doen. Dat deed ze toen gelukkig wel, maar daarna ging ze weer beneden zitten.

Ik had nog niet eens gedoucht, dus mijn man kwam me daar even mee helpen toen onze dochter sliep. Toen ze na een paar uur (!) weer even bij me kwam, vroeg ik haar of ze de badkamer met toilet even wilde schoonmaken. Maar nee, dat was gisteren al gedaan en nu echt niet nodig. Het bed verschonen? Ook dat vond ze niet nodig. Het enige dat ze nog even wilde doen was stofzuigen.

Huilend riep ik tegen de kraamverzorgster dat ik haar vreselijk vond

Na nog twee van zulke dagen heb ik de kraamzorg gebeld en de situatie uitgelegd. Huilend zat ik aan de telefoon en heb ik geroepen dat ik haar verschrikkelijk vond en haar niet meer in mijn huis wilde hebben. Best onaardig en dat zou ik nu nooit meer zo zeggen, maar het zullen de hormonen wel geweest zijn… Gelukkig werd ik daar goed geholpen en hebben ze de laatste dagen iemand anders gestuurd. Wat een heerlijke vrouw was dat!

Het eerste wat ze deed toen ze binnenkwam was een ontbijtje voor me maken met koffie. Ze nam mijn dochter over zodat ik rustig kon douchen en mijn haar kon wassen. Toen ik daarmee klaar was kon ik in een schoon bed gaan liggen met mijn dochtertje. Ik kon wel huilen van geluk en heb die laatste paar dagen van mijn kraamweek intens genoten. Dat je een klik moet hebben met je kraamverzorgster, dat snap ik nu wel. Een volgende keer zal me dit niet meer gebeuren, want dan hang ik meteen aan de telefoon met de kraamzorg.”

8 dingen die je gewoon (ongegeneerd) mag vragen aan je kraamverzorgster

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen