8 dingen die je gewoon (ongegeneerd) mag vragen aan je kraamverzorgster

Kinderen Lisa van den Akker 14 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Daar zit je dan, in je pyjama op bed, bij te komen van de bevalling. Die eerste week gaan veel dingen vaak een beetje aan je voorbij. Je bent vooral bezig met jezelf én met je nieuwe aanwinst. Dat er dan ook nog eens een vreemde door je huis scharrelt kan soms ongemakkelijk voelen. Toch is de kraamverzorgster er juist om jou als kersverse moeder te helpen, profiteer ervan en schroom vooral niet om deze acht dingen te vragen.

Misschien doe jij het liefst alles zelf, en vind je het lastig om hulp te vragen. Toch is het belangrijk om jezelf in de kraamweek wat rust te gunnen. Accepteer de hulp zodat jij straks weer snel bent aangesterkt.

Dit mag je vragen aan de kraamverzorgster

Voor veel dingen geldt dat de kraamverzorgster het waarschijnlijk ook zelf aanbiedt. Maar zo niet, vragen mag, écht waar…

1. Of ze iets te drinken haalt

Als je net bevallen bent is het belangrijk om goed te drinken. Zeker als je borstvoeding geeft is extra vocht een must. Krijg je opeens dorst en is het glas naast je bed leeg? Vraag dan gerust om iets te drinken, je hoeft echt niet zelf uit je bed te klimmen als dat nog niet zo gemakkelijk gaat.

2. Of ze je wil helpen met de borstvoeding

Wil je graag borstvoeding geven? Schroom dan niet om hulp te vragen. Kraamverzorgsters hebben vaak veel ervaring en handige tips. Ze kunnen je helpen met het aanleggen of ze kunnen net even dat extra kussen onder je arm duwen zodat je lekkerder zit.

3. Of ze je bloedverlies controleert

Na de bevalling verlies je veel bloed. Als je denkt dat het extreem is of je verliest grote stolsels, laat je kraamverzorgster er gewoon even naar kijken. Misschien lijkt je dit genant, maar geloof ons, die schrikken niet zo snel.

4. Of je even kan slapen

Moeheid kan je soms plotseling overvallen als je net bent bevallen. Dat is helemaal niet gek, vraag daarom gewoon of je kraamverzorgster even een oogje in het zeil houdt als jij even wil slapen. Als je het prettig vind kun je haar ook vragen je weer wakker te maken na een bepaalde tijd.

5. Of ze je wil helpen met douchen

Lang staan, bukken, je aan- en uitkleden kunnen soms net teveel zijn als je net bent bevallen. Je kunt duizelig worden of nog niet de volledige kracht terug hebben in je benen. Schaam je dus niet om te vragen of de kraamverzorgster je onder de douche wil helpen.

6. Of ze je vagina controleert

Je vagina is na een bevalling niet meer hetzelfde. Als je hechtingen hebt zal de kraamverzorgster ze zeker dagelijks willen contoleren. Heb je geen hechtingen? Dan stelt ze het misschien niet voor. Heb je toch pijn down-under of voelt het niet goed? Vraag dan gerust of ze een kijkje neemt.

7. Of ze bezoek wil wegsturen

Iedereen wil natuurlijk graag komen kijken naar de pasgeboren spruit. Maar misschien heb jij daar zelf minder behoefte aan. Staat jouw nieuwsgierige buurvrouw opeens onaangekondigd op de stoep? Vraag gerust of de kraamverzorgster haar weg stuurt, die hebben er vaak minder moeite mee dan jij zelf.

8. Of ze je bed wil verschonen

Liters zweet, melk en soms bloed. Tijdens je kraamweek wordt je bed net wat sneller vies. Heb jij het gevoel dat je bed niet lekker fris meer is, vraag dan of de kraamverzorgster je bed een keertje extra kan verschonen. Dat vindt ze waarschijnlijk totaal niet erg.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme