Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 14 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik huilde tranen met tuiten om Skyradio Christmas Station’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Tessa (26), die 35 weken zwanger is.

Naam: Tessa
Leeftijd: 26
Hoeveel weken zwanger: 35
Partner: Job
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Kapster

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“De zwangerschap was heel snel gelukt. Toen we de beslissing maakten om te stoppen met anticonceptie, waren we wel realistisch. We verwachtten dat het wel even ging duren voor het zou lukken, omdat we in onze omgeving vaker hadden gezien dat zwanger worden niet vanzelfsprekend was. Je wilt er niet vanuit gaan dat het in één keer lukt, om teleurstellingen te voorkomen. Maar bij ons was het eigenlijk zo’n beetje de eerste keer meteen gelukt. Daar waren we natuurlijk heel erg blij mee.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het heel snel door. Ik had al vroeg het gevoel dat ik wilde testen, ik weet niet zo goed waarom, het was puur een onderbuikgevoel. Ik deed de test en die was negatief, ik was toen een paar dagen te vroeg. Een paar dagen later had ik weer zo’n onderbuikgevoel en deze keer waren mijn borsten ook wat gevoelig. Ik deed toen om 7 uur ’s avonds een test, mijn partner was net weg naar zijn werk, en toen testte ik positief. Ik was helemaal door het dolle heen. Ik heb toen tot 4 uur ’s nachts gewacht tot mijn partner weer thuiskwam, ik wilde hem dit namelijk niet over de telefoon vertellen, en toen vertelde ik het hem. Hij was ook heel blij en verrast dat het alsnog positief was.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Als ik moet kiezen, dan stralend zwanger. Ik heb gelukkig geen last van hele vervelende kwaaltjes of enorme misselijkheid met overgeven gehad, maar op een gegeven moment, dat was rond week 12 of 13, kwamen ze erachter dat mijn bloeddruk heel hoog was en ben ik medisch geworden. Ik heb toen medicatie gekregen, dat neem ik nu nog steeds. Sindsdien komen we regelmatig in het ziekenhuis.

Ik ben wel wat sneller vermoeid, maar ik ben gelukkig niet ziek of enorm misselijk. Alleen brengt een hoge bloeddruk ook risico’s met zich mee, waardoor je wel iets meer zorgen krijgt, maar ook dat is wel weer te doen. Ik moet bijvoorbeeld niet te veel zout eten en wat vaker mijn rust pakken, maar heel veel andere dingen kan ik ook niet doen. Ik sta meer onder controle, maar ik kan niet direct iets doen om de bloeddruk te verlagen. Maar naast dat voel ik me heel goed en positief.”

Hoe ben jij zwanger Tessa
Bron: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Ik neig iets meer richting het zoet, maar dat heb ik sowieso altijd al gehad. Ik pakte altijd eerder een chocoladereep dan een zak chips en dat heb ik nu ook. Ik heb eigenlijk niet hele rare cravings. Ik hoor weleens van anderen dat zij opeens hele gekke dingen eten tijdens hun zwangerschap, maar dat heb ik totaal niet. Ik heb dan wel weer een paar dingen die me juist niet aanstaan. Zo heb ik totaal geen zin in pasta, spaghetti of macaroni, terwijl we dat normaal juist best vaak eten. Ik vind nu de Hollandse pot heel lekker, dat kan ik wel elke avond eten.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel. Om alles. Laatst was op Skyradio de aftelling tot de Christmas Station te horen, met Mickey Mouse in Disneyland. Ik huilde tranen met tuiten. Ook om reclames moet ik opeens huilen. Mijn vriend zegt ook tegen mij: ‘Ik ben blij als dat weer een beetje normaal wordt’, haha. Maar hij gaat er heel goed mee om hoor. Het is ook gek, want je moet huilen, maar tegelijkertijd ook lachen, want je denkt: waarom huil ik nou?”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Als ik moet kiezen, dan meer nesteldrang. Ik heb alles al in huis, alleen de kasten inrichten ontwijk ik een beetje. Ik weet niet zo goed waarom, want ik wil wel alles al in huis hebben, maar vooral de kleding sorteren in de kast vind ik nog lastig, haha.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Pas bij de geboorte. Wij hebben allebei echt nul komma nul voorkeur voor het geslacht, en ik denk dat als je een voorkeur voor een jongen of meisje hebt, het vooral gaat om de voorbereiding. Maar wij vinden die verrassing juist wel leuk. Af en toe vond ik het wel moeilijk hoor, vooral in het begin, dan twijfelde ik nog wel eens of ik het toch niet wilde weten. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik het niet heb doorgezet.”

Hoe ben jij zwanger Tessa
Bron: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Een babyshower dus, die heb ik ook al gehad. Ze organiseerden deze wat eerder, omdat ze wisten dat er kans is op een vroegere bevalling door mijn te hoge bloeddruk. Het was superleuk, we gingen naar een Tea Room, waar we gezellig met z’n allen zaten en ik hele leuke cadeautjes heb gekregen. Ik houd niet zo van spelletjes of gekke dingen en dat hebben ze gelukkig ook niet gedaan. Het was gewoon gezellig, lekker teuten en kletsen met z’n allen.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik ben normaal gesproken echt van het doorgaan tot het laatste moment, ik vind het lastig om mijn rust te pakken. Gelukkig is mijn vriend heel goed in het opmerken wanneer ik te ver doorga, dan zegt hij dat ik maar even moet gaan liggen. En dan merk ik dat ik het inderdaad ook wel even nodig heb. Zeker nu ik al aardig ver ben, heb ik het steeds vaker nodig om even tussendoor mijn rust te pakken.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Als ik kon kiezen, zou ik het liefste thuis bevallen, het lijkt me heel fijn om in je eigen omgeving te zijn. Maar omdat ik medisch ben, moet ik in het ziekenhuis bevallen, en dat vind ik ook prima. Ik denk ook dat als je iets heel graag wilt, het vaak juist niet lukt. Ik heb me er dus al snel bij neergelegd, het is wat het is.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik voel mij heel ellendig’

Hoe ben jij zwanger Tessa
Bron: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme