Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 8 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik voel mij heel ellendig’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Richella (29), die 33 weken zwanger is.

Naam: Richella
Leeftijd: 29
Hoeveel weken zwanger: 33
Samen met: Thomas
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Management Assistent

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Het ging eigenlijk heel vlug. We zeiden tegen elkaar dat we ervoor wilden gaan en voor ik het wist was de test positief. We hadden het ook niet zo snel verwacht, met de eerste ging het namelijk niet zo vlug. Dat duurde ook niet heel lang hoor, maar wel langer dan nu het geval is.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik voelde mij al een aantal dagen niet helemaal fit, ik had veel hoofdpijn en was vermoeider dan normaal. Ik dacht er niet meteen over na, maar ergens zei er iets in mij dat ik beter even kon testen. Het was nog wel aan de vroege kant, ik had de test ook in de middag gedaan, eigenlijk puur om het uit te sluiten. Maar toen zag ik al snel twee streepjes en dacht ik: huh, is dit nou echt?”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Volgens mijn omgeving ben ik stralend zwanger met een prachtige buik, maar ik voel mij echt heel ellendig. In het begin was ik heel lang misselijk, moest ik vaak overgeven en kon ik bijna niets eten en drinken. Ook heb ik aan een infuus in het ziekenhuis gelegen in verband met uitdroging. Daarna ging het wel beter, maar toen kreeg ik al vroeg te maken met bekkeninstabiliteit en flinke rugklachten.

Werken ging al heel vroeg niet meer, waardoor ik in de ziektewet belandde. Deze zwangerschap is ook heel anders dan de eerste, toen kon ik gewoon lekker rusten wanneer ik hier behoefte aan had. Dit gaat nu niet met een knul van 2,5 jaar, hij moet toch zijn energie kwijt en vraagt ook je aandacht.”

Hoe ben jij zwanger Richella
Foto: Sabrina Serraarens

Zoet of hartig?

“Waar ik bij de eerste zwangerschap echt wild werd van de Franse frietjes, moest ik nu heel lang niets van frituurlucht hebben of ik werd al misselijk. Nu zijn mijn favorieten vooral snoeptomaatjes, chocola of, echt heel slecht, pizza. Dat laatste zou ik gerust elke dag willen en kunnen eten. Oeps!”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik denk wel echt een combi van beide, omdat ik al een hele tijd thuis zit met veel klachten. En laat stilzitten nou ook niet bepaald mijn sterkste kant zijn. Ook zijn er een aantal dingen gebeurd waardoor ik het op emotioneel vlak wat zwaarder heb en de hormonen dat niet makkelijker maken. Bij mijn eerste zwangerschap was ik vooral emotioneel. Bij films, series of gewoon een reclame kon ik al tranen met tuiten huilen.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Bij de eerste zwangerschap had ik alles keurig rond de 20 weken op orde en gereed voor de baby. Want ja, stel je voor dat de baby eerder komt! Ook deed ik alles keurig via lijstjes die ik online vond en die van de kraamzorg. Nu zijn we nog druk aan het klussen, maar gelukkig is het einde wel in zicht.

Ik heb voor mijn gevoel nog geen idee of ik alles heb of dat ik nog spullen moet halen. Echt heel erg eigenlijk, maar ik ben er toch minder mee bezig dan de eerste keer. Ik heb nu ook andere prioriteiten en het leven gaat gewoon door. Nesteldrang had ik bij de eerste wel, maar nu ook nog geen last van. Wellicht door de klachten?”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren, hoe eerder hoe beter zelfs. Die verrassing is niets voor mij, voor ons allebei niet. Bij de eerste dacht ik het al vroeg op de echo te hebben gezien en dit keer waren het mijn man en zoon die zeiden dat het een meisje is. Vooral mijn zoontje was heel standvastig hierin, terwijl hij veel te jong is om überhaupt iets te snappen. Maar het maakt het wel extra bijzonder op deze manier.

Zelf was ik wat voorzichtiger, een meisje zou heel leuk zijn, maar nog een knul was ook echt leuk geweest. Maar dat we straks van allebei de geslachten eentje hebben, maakt het natuurlijk wel extra leuk. Voor de portemonnee dan weer iets minder.”

Hoe ben jij zwanger Richella
Foto: Sabrina Serraarens

Babyshower of gender reveal party?

“Als ik echt moest kiezen, dan kies ik voor een babyshower. Deze is namelijk wat later en als je het geslacht weet, kun je ook gericht cadeaus hierop krijgen. En het is echt een soort verwennerij voor de mama en baby. Een gender reveal party vind ik ook leuk hoor, we hebben met een confettikanon het geslacht bekend gemaakt bij mijn schoonouders thuis. Bij mijn zoon hadden we het bekend gemaakt met gebak met daar binnenin de kleur blauw.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Rust pakken? Wat is dat? Nee, ik ga vaak veel te lang door, waardoor ik in de avond extra last hiervan heb. Je weet dat je rustig aan moet doen, maar toch vind ik rust pakken erg lastig. Ik probeer overdag ook een leuke moeder te zijn voor mijn zoon, door met hem leuke dingen te doen.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“In het ziekenhuis bevallen, omdat ik het een fijn gevoel vind dat alle toeters en bellen voor zowel de kleine als voor mijzelf hier dichtbij zijn. Buiten het feit dat ik ook voor de tweede keer medisch ben, vind ik het prettig dat ze meteen wat kunnen doen. Ik denk ook dat als de bevalling spontaan op gang komt, te snel gaat en ik niet naar het ziekenhuis kan, ik echt in paniek ga raken.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik had totaal niet door dat ik zwanger was’

Hoe ben jij zwanger Richella
Foto: Sabrina Serraarens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme