Hoe ben jij zwanger? ‘Ik gun mezelf een rustigere bevalling’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 26 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Kyah (26), die 36 weken zwanger is.

Naam: Kyah
Leeftijd:26
Hoeveel weken zwanger: 36
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Obstetrie verpleegkundige.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Helaas niet zo snel gelukt. Na de geboorte van mijn zoontje heb ik nog twee miskramen gehad. Op zich kwam deze zwangerschap nog best snel daar achteraan, maar met twee verliezen tussendoor duurde het toch wel lang. Na twee miskramen vroegen we ons wel af hoe vaak we dit nog wilden meemaken? Uiteindelijk besloten we om nog geen onderzoek te laten doen en het nog een keer te proberen en toen was het gelukt. Tot nu toe gaat het goed, dus daar zijn we erg dankbaar voor.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het wel snel door, omdat we er veel mee bezig waren. Aan het begin was het heel spannend, het was twee keer niet goed gegaan, waardoor we niet heel veel vertrouwen hadden. Je hoopt het heel erg, maar je wilt ook niet teveel hopen. We waren actief aan het proberen, maar het duurde wel even voordat we een positieve test hadden. We gingen testen op de eerste dag dat je kan testen en toen kwamen we erachter dat ik zwanger was.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Niet ziek op bed, maar het is wel een stuk zwaarder dan mijn eerste zwangerschap. Dit is ook een heel andere zwangerschap, omdat ik nu een peuter heb rondrennen, dat maakt het wel pittiger. Het leven gaat gewoon door, je kan bijna niet stilstaan. Ook is mijn werk best intensief en ben ik snel moe. Op die manier is het zwaarder, maar ik mag niet klagen hoor, want het is niet zo dat ik ziek op bed lig.

Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik helemaal nergens last van. Bij deze zwangerschap was ik aan het begin een beetje misselijk en ik voel nu wel meer mijn bekken. Maar dat komt ook doordat je continu doorgaat en niet altijd even goed je rust pakt. Ook vind ik het soms lastig om de kennis en ervaringen uit mijn werk even uit te zetten. Ik werk natuurlijk in de geboortezorg en daar maak je van alles mee, dan is het soms een uitdaging om dit niet op je eigen zwangerschap toe te passen.”

Hoe ben jij zwanger Kyah
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Zoet. Ik vind yoghurt heel lekker en in fruit heb ik ook veel trek. En als ik in de winkel ben en ik kan kiezen tussen een croissantje of een chocoladebroodje, dan kies ik eigenlijk altijd voor het chocoladebroodje.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik ben niet heel chagrijnig, soms wel wat emotioneler. Niet dat ik in huilen uitbarst, maar toch wat emotioneler dan normaal.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Alles op het laatste moment. We zijn ook al een tijdje aan het verbouwen, daar moet nog van alles voor gebeuren. Ik heb op zich wel nesteldrang, ik wil juist dat alles klaar is, maar een verbouwing en nesteldrang gaan gewoon niet goed samen. Ook is het bij een tweede zwangerschap toch anders, bij de eerste ben je vroeg met alles kopen en regelen, nu heb je al best wel veel.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren. We wilden het graag weten omdat we best nieuwsgierig waren, maar ook voor het verzinnen van de naam en de praktische dingen eromheen. We hadden geen voorkeur voor het geslacht, na alles wat er is gebeurd zijn we blij met zowel een jongetje als een meisje. Maar het is wel leuk dat we na een jongetje nu een meisje is.”

Hoe ben jij zwanger Kyah
Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Allebei! Tijdens mijn eerste zwangerschap deden we een gender reveal party en dat was echt een feestje met vrienden en familie. Deze keer deden we de gender reveal een beetje anders. We deden namelijk een fotoshoot en tijdens deze shoot kwamen wij erachter dat we een meisje krijgen. We hadden de envelop aan de fotograaf gegeven en zij had rookfakkels gekocht en met haar camera de reveal vastgelegd. Dat was heel erg leuk en bijzonder.

Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik ook een babyshower, of ik dat nu nog krijg weet ik niet, ik heb nog niks gehad. Als het al gebeurd, dan mag het gewoon kleinschalig, het hoeft niet heel groot te zijn voor mij.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Tot het laatste moment doorgaan met alles. Ik ben en blijf een bezig bijtje. Ik heb nu wel verlof, dat had ik vanaf 34 weken, maar ik ben nog steeds altijd wel bezig. Ook heb ik nu meer qualitytime met mijn zoon en probeer ik veel leuke dingen te doen met hem, nu hij nog even het enige kind is. Verder gaan de gewone voorbereidingen ook gewoon door natuurlijk.

Ook sport ik door tot het einde, in ieder geval tot het kan. Ik krijg daar veel energie van en het helpt ook om fit te blijven, zowel tijdens de zwangerschap en bevalling, maar ook voor daarna. Ik blijf altijd goed naar mijn lichaam luisteren, als ik merk dat ik mijn rust moet pakken, dan doe ik dat ook. Ik moet daarin die balans vinden en dat vind ik soms nog wel lastig. Ik sportte vroeger namelijk elke dag en toen mijn zoon werd geboren, werd dat een stuk minder. Nu moet ik hierin opnieuw die balans vinden.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik wil heel graag thuis bevallen. De vorige keer werd ik met 37 weken ingeleid en toen is het heel snel gegaan. Nu gun ik mezelf een rustigere bevalling. Het was namelijk heel overweldigend dat hij er opeens was. Nu wordt de bevalling hopelijk wat minder medisch en iets meer op gevoel. Nu ligt ze nog in een stuitligging, ik hoop dat ze nog gaat draaien, want anders wordt het toch het ziekenhuis.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn man was ervan overtuigd dat ik zwanger was’

Hoe ben jij zwanger Kyah
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme