Hoe ben jij zwanger? ‘Ik moet mijn rust pakken, anders laat mijn lichaam mij in de steek’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 17 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Rebecca (28), die 36 weken zwanger is.

Naam: Rebecca
Leeftijd:28
Hoeveel weken zwanger: 36
Samen met: Rik
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Clientbegeleider in de gehandicapte zorg

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Dit is mijn tweede zwangerschap en bij beide zwangerschappen waren we gezegend dat het de eerste keer gelukt was.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Bij deze zwangerschap had ik zes dagen voordat ik normaal gesproken ongesteld zou worden getest, omdat ik een feestje had en ik wilde weten of ik een glaasje kon drinken of niet. Ook hadden we al een vermoeden dat ik misschien zwanger was. We hadden namelijk op de meest vruchtbare dag gemeenschap gehad en bij onze dochter Olivia was het toen ook meteen raak.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Beide. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik eigenlijk geen kwaaltjes, op maagzuur na. Nu heb ik een paar keer overgegeven, meer last van bekkenpijn en ben ik wel heel vermoeid. Misschien dat het verschil zit in dat ik nu zwanger ben van een jongen en tijdens mijn eerste zwangerschap van een meisje. Een tweede zwangerschap is ook een stuk zwaarder, omdat je natuurlijk al een kleintje hebt rondlopen.”

Zoet of hartig?

“Hartig. In het begin van mijn zwangerschap had ik veel trek in boterhammen met worst. Nu heb ik geen specifieke cravings.”

Hoe ben jij zwanger Rebecca
Foto: Eigen beeld

Emotioneel of chagrijnig?

“Tijdens mijn beide zwangerschappen heb ik van allebei geen last gehad.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nu wel echt op het laatste moment. Ik doe alles geleidelijk aan en op het gemak ben ik aan het opruimen. Ik merk daarin wel veel verschil tussen mijn eerste en tweede zwangerschap. De eerste keer dat ik zwanger was, maakte ik elk hoekje van het huis schoon. Nu doe ik dat niet. De tijd heb ik wel en natuurlijk maakt ik schoon en is alles al redelijk klaar voor de baby, maar ik ben er niet extreem mee bezig. Het komt allemaal wel goed en alles komt op zijn tijd.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Wij weten met 15 weken het geslacht via de pretecho. We krijgen een jongetje!”

Babyshower of gender reveal party?

“Beide. Tijdens mijn eerste zwangerschap kon het niet, in verband met corona. Ik vind het erg leuk dat ik nu beide wel heb gehad. We hebben een pretecho ingepland en zij hebben het geslacht met een foto in de envelop gedaan. We hebben thuis samen met ons gezinnetje de envelop opengemaakt.

Wij wisten het dus al op de party, maar dat wilden we ook. We vonden het fijn om even ons momentje te hebben, maar zeiden niet tegen de familie dat we het van tevoren wisten. Ik had versiering en hapjes gemaakt in het roze en blauw. We hadden een kist met blauwe heliumballonen geregeld en de kist opengemaakt voor familie en vrienden in onze tuin.”

Hoe ben jij zwanger Rebecca
Foto: Eigen beeld

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Tijdens deze zwangerschap heb ik gemerkt en geleerd dat ik op tijd mijn rust moet pakken. Anders laat mijn lichaam mij in de steek en krijg ik last van bekkenpijn of harde buiken.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Als de pijn te handelen is, wil ik graag thuis bevallen. Maar anders is het ziekenhuis ook helemaal prima, daar heb ik positieve ervaringen mee van de bevalling van mijn eerste kindje.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het was onzeker of ons kind gezond ter wereld zou komen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen