Zó krijg je je huis veilig voor de komst van een baby

Kinderen Vera Guldemeester 18 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Als er binnenkort een baby in jullie gezin komt, dan is het goed om het huis alvast veilig te maken. Voor je het weet kruipt of tijgert je kind door het huis. Hoe kun je je huis veilig maken en wat heb je daarvoor allemaal nodig? Je leest het hieronder.

Baby’s zijn hartstikke nieuwsgierig en kunnen in een mum van tijd in een gevaarlijke situatie terechtkomen. Gelukkig kun je met een paar dingen deze gevaarlijke situaties voorkomen.

Waarom een huis veilig maken voor de komst van een baby?

Het is erg belangrijk om een huis veilig te maken voor de komst van een baby. Baby’s zijn kwetsbaar, nieuwsgierig en willen de wereld om zich heen verkennen, maar ze hebben nog geen besef van gevaar. Het is daarom de verantwoordelijkheid van ouders om ervoor te zorgen dat hun huis vrij is van gevaarlijke situaties. Wanneer je je huis babyproof maakt, zal je zien dat je minder stress krijgt. Als je weet dat je huis veilig is voor je baby, kun je met een geruster hart ontspannen en genieten van de tijd met je kind.

Wat heb je nodig om een huis veilig te maken?

Wanneer je het huis veilig wil maken voor de komst van een baby, heb je daarvoor een aantal dingen nodig. Denk hierbij aan de volgende dingen.

Traphekjes

Heb je een trap? Dan is het installeren van traphekjes bovenaan en onderaan de trap erg belangrijk. Hiermee kun je voorkomen dat je baby de trap op of af klimt en valt.

Stopcontactbeschermers

Stopcontacten zijn erg gewild bij baby’s, maar deze kunnen erg gevaarlijk zijn. Gebruik stopcontactbeschermers om te voorkomen dat je baby zijn vingers of voorwerpen in de stopcontacten steekt.

Hoekbeschermers

Scherpe hoeken van meubels en randen van tafels kunnen gevaarlijk zijn als een baby begint te kruipen of te lopen. Gebruik hoekbeschermers om deze punten af te schermen.

Kast- en ladevergrendelingen

Baby’s houden ervan om dingen te ontdekken en te grijpen. Zorg ervoor dat kasten en laden met gevaarlijke inhoud, zoals schoonmaakproducten of scherpe voorwerpen, goed vergrendeld zijn.

Deurstoppen

Deuren kunnen gevaarlijk zijn als ze plotseling dichtslaan. Gebruik deurstoppen om te voorkomen dat deuren dichtvallen en vingers van je baby beknellen.

Veiligheidshekjes

Als je baby begint te kruipen of te lopen, kun je veiligheidshekjes gebruiken om bepaalde kamers of gebieden af te sluiten en te voorkomen dat je baby toegang krijgt tot bijvoorbeeld de keuken of de badkamer.

Wat moet je allemaal veilig maken?

Naast de benodigde veiligheidsproducten, zijn er ook dingen waaraan je extra aandacht moet geven als je het huis babyproof wil maken.

Stopcontacten

Zoals hierboven al even genoemd, kun je stopcontacten dichtmaken met stopcontactbeschemers. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je baby zijn of haar kleine vingers in de gaatjes propt.

Snoeren en kabels

Zorg ervoor dat snoeren en kabels buiten het bereik van je baby liggen. Baby’s kunnen eraan trekken, elektrische apparaten omverwerpen of deze snoeren en kabels zelfs om hun nek krijgen.

Gordijnen en jaloezieën

Lange koorden van gordijnen en jaloezieën kunnen gevaarlijk zijn. Kort ze in of gebruik koordhouders om verstrikking te voorkomen.

Planten en giftige stoffen

Verwijder giftige planten en houd schoonmaakproducten, medicijnen en andere gevaarlijke stoffen buiten het bereik van je baby.

Meubels vastzetten

Zet voor de komst van je baby zware meubelstukken zoals boekenkasten en dressoirs vast aan de muur. Als je baby zich eraan vasthoudt of gaat klimmen, kunnen de meubels omvallen.

Zwanger? Zo lang en vaak moet je een dutje doen volgens onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme