Waterpokken als je zwanger bent, is dat gevaarlijk?

Gezondheid Vera Guldemeester 6 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Waterpokken is één van de bekendste kinderziektes. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Waterpokken worden meestal als onschuldig gezien, maar toch kunnen ze ernstige complicaties bij zwangere vrouwen veroorzaken. Lees hieronder meer over dit onderwerp.

Zwangere vrouwen zijn over het algemeen vatbaarder voor infecties vanwege hun verzwakte immuunsysteem. Waterpokken tijdens de zwangerschap kunnen ernstige complicaties met zich meebrengen, vooral als je de infectie in de eerste helft van de zwangerschap krijgt. Deze complicaties kunnen bestaan uit aangeboren afwijkingen bij de foetus, zoals afwijkingen aan de ledematen, oogproblemen en huidletsels.

Wat als je zwanger bent en je kind heeft waterpokken?

Als je zwanger bent en je kind waterpokken heeft, dan is het risico op infectie aanwezig. Het virus kan gemakkelijk via de lucht worden verspreid door hoesten of niezen. De symptomen van waterpokken bij zwangere vrouwen zijn vaak vergelijkbaar zijn met die bij kinderen en volwassenen. Toch kan een besmetting ook leiden tot heftige complicaties zoals een longontsteking. Daarom moet je proberen om een besmetting te voorkomen.

Welke kinderziektes zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Naast waterpokken zijn er ook andere kinderziektes die gevaarlijk kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Kinderziektes zoals:

Rubella

Een infectie met het rubellavirus, ook wel rodehond, kan gevaarlijk zijn voor een zwangere vrouw. Het kan namelijk leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij een ongeboren kind.

Vijfde ziekte

Deze virale infectie, ook wel erythema infectiosum genoemd, kan bloedarmoede bij de foetus veroorzaken, vooral als de moeder in het eerste trimester wordt besmet. Mocht je kind tijdens jouw zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, dan is het goed om dit in de gaten te houden.Cytomegalovirus (CMV)

CMV is een veelvoorkomende infectie bij kinderen, maar als een zwangere vrouw het voor het eerst oploopt, kan het leiden tot ernstige geboorteafwijkingen bij de baby. Denk hierbij aan slechthorendheid en een achterstand in de ontwikkeling van het kind.

Kun je voor de tweede keer waterpokken krijgen?

Nadat je waterpokken hebt gehad, ontwikkelt je lichaam meestal immuniteit tegen het virus. Toch wordt niet iedereen er immuun voor. Zeker als kinderen het in hun eerste levensjaar al hebben gehad, is er een kans dat ze het nog een keer krijgen. Ook kan het virus opnieuw actief worden als gordelroos. Dit komt vooral bij mensen voor met een verzwakt immuunsysteem.

Kun je drager zijn van waterpokken?

Je kunt drager zijn van het waterpokkenvirus, zonder zelf symptomen te hebben. Dit kan best wel eng zijn, zeker als je zwanger bent. Het kan zelfs zo zijn dat mensen die ooit waterpokken hebben gehad, het virus opnieuw krijgen en het dan aan andere doorgeven, zonder dat ze er zelf last van hebben.

Waar moet je opletten bij baarmoederontsteking?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme