Wat is het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte?

Gezondheid Laura Saija 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat nog vaak verwarring over de genummerde ziekten bij kinderen, vooral over de vijfde en zesde ziekte. We leggen in dit artikel het verschil uit tussen deze vijfde en zesde ziekte.

De vijfde ziekte en de zesde ziekte onderscheiden zich op de volgende wijze.

Wat is het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte?

De vijfde ziekte begint met rode vlekken en vertoont vervolgens weinig andere symptomen, terwijl de zesde ziekte begint met een paar dagen van hoge koorts, gevolgd door het verschijnen van vlekjes.

Hoe herken je de 5e ziekte?

De vijfde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar en wordt veroorzaakt door een virus. Deze aandoening kenmerkt zich door rode wangen met rozerode vlekjes, gevolgd door vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Hoewel uw kind mogelijk een lichte koorts en jeuk kan ervaren, voelt het zich over het algemeen niet ziek. Het kan gewoon naar school of de kinderopvang gaan. In geval van jeuk kunt u een crème of zalf op de huid aanbrengen.

Hoe ziet de 6e ziekte eruit?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en treft vooral jonge kinderen tussen zes maanden en 2,5 jaar. Bij de zesde ziekte heeft uw kind plotseling hoge koorts (39 tot 40,5 graden Celsius). Soms kan de huid in de hals en achter de oren wat verdikt aanvoelen.

Na 3 tot 5 dagen daalt de temperatuur snel en verschijnen er kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, gevolgd door het lichaam. Deze vlekjes veroorzaken geen jeuk en verdwijnen vanzelf na 1 tot 2 dagen. Het veroorzakende virus van de zesde ziekte is het herpesvirus type 6 en is besmettelijk, verspreid via hoesten, niezen en spreken. Dit gebeurt door kleine virusdeeltjes die in de lucht zweven. De incubatietijd is 1 tot 2 weken.

Wat is de 7e ziekte?

Hoewel het geen officiële genummerde ziekte is, wordt waterpokken vaak als de ‘zevende ziekte’ beschouwd en hoort het in het rijtje van klassieke kinderziektes thuis. Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster-virus.

Alle kinderziektes op een rij: wat kun je verwachten in het eerste jaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme