Dit krijg je allemaal te zien en te weten tijdens de 13-wekenecho in je zwangerschap

Zwanger Laurien Bleeker 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je rond de 13 weken zwanger bent, krijg je de 13-wekenecho aangeboden. Dit is een prenatale screening en wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het betekent dat door middel van een echo wordt onderzocht of je ongeboren kindje lichamelijke afwijkingen heeft.

Voorheen had je daar de twintigwekenecho voor. Die is er nog steeds, maar de 13-wekenecho vindt vroeger in de zwangerschap plaats: tussen de 12+3 en 14+3 weken. Beide onderzoeken vullen elkaar aan.

Er is wel minder zichtbaar dan bij de twintigwekenecho, maar sommige afwijkingen die ernstig zijn, zijn wel al te zien rond de 13 weken zwangerschap. Als een vervolgonderzoek nodig is, heb je na de 13-wekenecho meer tijd om te bepalen hoe je om wil gaan met de uitslag.

Wat kun je zien op de 13-wekenecho?

Tijdens de echo zie je jouw baby op het scherm. Even ter vergelijking: je ongeboren baby is ongeveer zo groot als een appeltje. De echoscopist kijkt onder andere naar de schedel, het hartje, de buik, armen, benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook het vruchtwater wordt bekeken. Sommige ernstige afwijkingen zijn al te zien rond de 13 weken zwangerschap.

Soms is er iets te zien, waarvoor een vervolgonderzoek nodig is. Afwijkingen kunnen eerder gevonden worden met deze echo en ouders hebben daardoor langer de tijd om te bepalen wat ze met zo’n vervelende uitslag willen en kunnen doen.

Kun je tijdens de 13-wekenecho het geslacht zien?

Soms kan de echoscopist het geslacht van je ongeboren baby al zien tijdens de 13-wekenecho, maar dit wordt niet met je gedeeld. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Het doel van het onderzoek is medisch en het geslacht staat daarbuiten.
  • Het is landelijk afgesproken dat er geen uitspraken over het geslacht worden gedaan tijdens dit onderzoek.
  • Nog niet alles is goed te zien tijdens dit onderzoek, daarom wordt specifiek gekeken naar de delen van het lichaam waarom echt een (ernstige) afwijking te zien kan zijn.

Hoe betrouwbaar is de 13-wekengeslachtsbepaling?

Een andere reden is dat de geslachtsorganen van je baby rond de 13 weken nog te klein zijn voor een betrouwbare uitslag. De echoscopist kijkt hier ook niet naar, want eventuele afwijkingen op de geslachtsorganen zijn dan ook nog niet te zien. Vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap kun je een geslachtsbepaling laten doen door middel van een pretecho. Deze echo betaal je zelf en er wordt niet gekeken naar afwijkingen. Wel kun je even spieken naar je baby én krijg je het geslacht te weten.

Is 13-wekenecho gratis?

De 13-wekenecho wordt aangeboden aan iedere zwangere en is niet verplicht. Je mag zelf kiezen of je ‘m wel of niet wil laten uitvoeren, net als met de twintigwekenecho. Je kunt er zelfs voor kiezen het ene onderzoek wel en het andere niet te laten doen. Beide echo’s zijn gratis.

De twintigwekenecho van Roos was niet goed: ‘Mijn zoontje overleed na 17 minuten in mijn armen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme