Dit gebeurt er met het brein van je kinderen wanneer jij je stem verheft

Kinderen Valéry de Voijs 6 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

News flash: kinderen vereisen geduld. Héél veel geduld. Laten we op sommige dagen nu nét iets meer geduld hebben dan andere dagen. Toch is het niet heel verstandig om je stem te verheffen. Dit gebeurt er namelijk in het brein van jouw kinderen wanneer jij je geduld verliest.

Spoiler alert: je stem verheffen heeft geen positief effect op het brein van je kinderen.

Wanneer jij je stem verheft…..

Met een gezonde portie verstand kunnen we allemaal bedenken dat het niet heel fraai is om tegen je kinderen te schreeuwen. Maar wat gebeurt er precies in het brein van je kinderen? Dr. Aldrich Chan heeft daar antwoord op. Deze neuroloog weet alles van onze hersenen en schreef er een boek over: Reassembling Models of Reality. Dit is wat hij over het brein van kinderen weet.

Cortisol stijgt

Op het moment dat wij onze stem verheffen tegen kinderen, zullen zij meteen veel stress ervaren. Nu benadrukt Chan dat stress – ook voor kinderen, een negatief effect heeft op de hormoonhuishouding. Het hormoon cortisol zal namelijk acuut stijgen in het brein van je kinderen. Een ander bijkomend nadeel van cortisol is dat dit hormoon niet automatisch daalt, waardoor het stresshormoon dus enige tijd in het lichaam aanwezig zal zijn. Niet heel gek dus dat je kind niet kan slapen wanneer jij tijdens het tanden poetsen je geduld verliest.

Ze kunnen niet meer ‘normaal’ doen

Wanneer het lichaam coristol aanmaakt, heeft dit een effect op de welbekende prefrontale cortex, oftewel: het voorste deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen. Op het moment dat jij tegen je kind schreeuwt, zal deze prefrontale cortex in het brein van je kind worden uitgeschakeld. Het gevolg? Ze zullen niet ‘normaal’ kunnen doen. Wanneer jij dus graag wil dat je kinderen een beetje tempo maken met het aantrekken van hun jas en schoenen, zul je dus hoogstwaarschijnlijk het tegenovergestelde bereiken als jij je stem verheft.

Het geheugen wordt aangetast

Dr. Chan legt verder uit dat het schreeuwen tegen kinderen een negatief effect zal hebben op het geheugen van kinderen. Dat heeft namelijk alles te maken met de hippocampus: een deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het leren en onthouden van nieuwe dingen. Wanneer er tegen kinderen geschreeuwd wordt, en zij daardoor stress ervaren, zal deze hippocampus aangetast worden.

Ze zullen moodswings krijgen

Als echte neuroloog, heeft Dr. Chan een nogal ingewikkelde uitleg wat er precies in het brein van kinderen gebeurt. Zijn onderzoek komt er echter op neer dat het voor het brein heel moeilijk is serotonine aan te maken op het moment dat er al cortisol aanwezig is. Best logisch: wanneer je gestrest bent, zul je niet snel en gemakkelijk kunnen ontspannen. Dat is voor kinderen net zo. Het bijkomend nadeel is dat kinderen op deze manier niet leren om hun emoties te reguleren waardoor ze vaker moodswings zullen hebben.

Nu hoeven deze effecten niet per se chronisch te zijn, legt Dr. Chan uit. Maar voorkomen is beter dan genezen lijkt ons. Hoewel wij waarschijnlijk allemaal wel ons geduld hebben verloren, zijn de bevindingen van Dr. Chan de moeite waard om in ons achterhoofd te hebben. Happy kids = happy life, niet waar?

Moeder vindt dé manier waardoor haar kinderen bijna niet meer ruziën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme