Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 3 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Het was onzeker of ons kind gezond ter wereld zou komen’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Loïs (28), die 32 weken zwanger is.

Naam: Loïs
Leeftijd: 28
Hoeveel weken zwanger: 32
Samen met: Jessica
Hoeveelste kind: Eerste, de tweede voor Jessica
Beroep: Verloskundige

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik ben getrouwd met Jessica en wij insemineerden zelf thuis met behulp van een bevriende donor. Bij ronde vijf was het raak! Op dat moment voelde het als een erg lange tijd, maar achteraf gezien is vijf pogingen hartstikke netjes. 70 procent van de vrouwen is namelijk binnen zes maanden zwanger en 90 procent binnen één jaar, dus dat het na vijf maanden lukte, was prachtig. De eerste vier rondes kregen we hulp van een andere donor, daarna zijn we gewisseld. Er was dus maar één poging nodig met deze donor, dat voelde echt alsof het zo moest zijn.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“De nacht voordat we de test deden, werkten Jessica en ik samen, ik als verloskundige en zij als geboortefotograaf. We stonden bij dezelfde bevalling in het ziekenhuis. Ik was kribbig tegen haar en had veel buikpijn. Zij dacht al wel door mijn gedrag dat het raak zou zijn, maar ik durfde niet te veel te hopen. Eerst twee streepjes zien, dan geloven. De ochtend daarna hebben we samen een test gedaan en inderdaad: direct twee dikke strepen. Ik was echt zwanger!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Helaas tot 21 weken ziek op bed. In het begin was dat vooral vanwege de virusinfectie CMV (een herpesvirus, red.). CMV is schadelijk voor ongeboren baby’s, dus we kwamen in een medische achtbaan terecht met veel zorgen, testen en onzekerheid of ons kind gezond ter wereld zou komen. Het was intens. Ondertussen werd ik ook erg misselijk en gaf ik veel over.

Pas na 21 weken wisten we dat het CMV virus niet bij onze baby zat, maar alleen in mijn lijf, waardoor hij geen gezondheidsschade zou hebben. Dat was een onbeschrijfelijke opluchting. Als de uitslag anders was geweest, hadden we de zwangerschap mogelijk moeten afbreken. Ook pas bij 21 weken stopte de misselijkheid met behulp van verschillende medicatie.”

Hoe ben jij zwanger Loïs
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“In het eerste trimester at ik vooral kaas en yoghurt. Ook at ik vegetarisch totdat ik zwanger was, maar nu heb ik echt behoefte aan vlees. In het derde trimester waren mijn cravings vooral cake en chocolade.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel wel, maar zeker niet chagrijnig. Ik voel me stabieler dan tijdens mijn menstruaties. De babykamer is bijna af en als ik daar even naar binnen loop, schieten de tranen in mijn ogen. Ook omdat het zo onzeker was of ons kind echt zou komen door de CMV infectie, ben ik al snel emotioneel als ik eraan denk dat hij straks echt in onze armen ligt.

De eerste keer dat ik hem voelde bewegen, moest ik ook erg hard huilen en lachen tegelijk. Het was zo’n onbeschrijfelijk gevoel en iets waar ik zo naar uitkeek. Een heel bijzonder en emotioneel moment.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Mijn vrouw heeft nesteldrang en regelt alles, ik hoef verder niets te doen. Dat is echt een cadeau! Door haar nesteldrang is alles op tijd af voor zijn komst. Zelf ben ik meer van het laatste moment, misschien is dat ook de reden dat ze deze taak heeft overgenomen.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Sinds week 13 weten we dat we een jongetje krijgen!”

Hoe ben jij zwanger Loïs
Foto: Purebylysan

Babyshower of gender reveal party?

“Beide niet, dat is niet echt iets voor mij. Wel ga ik straks met vriendinnen en collega’s uiteten om te vieren dat ik verlof heb!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Beetje van allebei. Ik ga met 34 weken met verlof. Voor een verloskundige is dat vrij laat, omdat het werk fysiek zwaar is. Ik kan ook niet wachten als ik eerlijk ben. Ik merk dat het tijd wordt om echt mijn rust te pakken en te focussen op mijn eigen zwangerschap en bevalling in plaats van die van een andere vrouw.“

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Thuis bevallen met hulp van mijn collega, dat lijkt me het fijnste en intiemste. Maar mocht het anders lopen, is het ziekenhuis ook helemaal prima en een fijne plek.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn man was ervan overtuigd dat ik zwanger was’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme