Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 27 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn man was ervan overtuigd dat ik zwanger was’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Daphne (34), die 33 weken zwanger is.

Naam: Daphne
Leeftijd: 34
Hoeveel weken zwanger: 33
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Eigen onderneming in baby artikelen

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik was heel snel zwanger, eigenlijk al direct de volgende maand toen we besloten ervoor te gaan. Ik ben dan ook super dankbaar dat het zo snel is gegaan!”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik wilde zo graag weer zwanger worden, waardoor ik mezelf eigenlijk steeds vertelde dat het vast niet zo snel zou lukken, om teleurstelling te voorkomen. Mijn man daarentegen was er al snel zeker van dat ik zwanger was. Hij pikte allemaal signalen op en was er al van overtuigd dat ik zwanger was nog voordat ik de test deed. Zo was ik een avond opeens uit het niets heel emotioneel over iets onbenulligs, dat was voor mijn man een duidelijk signaal. Uiteindelijk deed ik na drie dagen overtijd te zijn een test en binnen tien seconden stonden er twee streepjes op de test. Hartstikke zwanger!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Eigenlijk een beetje van beide. Ik was wel regelmatig misselijk, maar zodra ik wat at, trok dat direct weg. Dus ik kon er goed mee omgaan en ik kwam mijn dagen goed functionerend door. Ik was alleen wel heel moe in de avond, rond 8 uur ging ik het liefste al gelijk met de oudere kids naar bed.”

Hoe ben jij zwanger Daphne
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Eigenlijk heb ik deze hele zwangerschap geen gekke cravings. Ik eet zowel zoet als hartig eten nog steeds graag en snack er ook regelmatig op los, haha. Het grappige is wel dat ik vaker zin heb in gezond eten, dus fruit of groenten, en dat ik dat nu tijdens mijn zwangerschap nog vaker eet dan voordat ik zwanger was.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Beide niet heel erg, het gaat voor mijn gevoel eigenlijk heel goed. Soms voel ik me wel prikkelbaar, vooral aan het einde van de dag, maar ik weet daar beter mee om te gaan dan bij mijn vorige zwangerschappen. Ook omdat ik niet wil dat mijn kinderen daar de dupe van zijn. Dus als het spitsuur is en de oudere jongens ook moe en jengelig worden, dan kan ik weleens overprikkeld raken, maar ik doe er dan echt alles aan om rustig te blijven en stoom af te blazen zodra ze op bed liggen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer, maar over het algemeen kan ik er goed mee omgaan. In het eerste trimester was ik ook wel wat emotioneler dan normaal, maar dat ging daarna ook weer weg.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Door een drukke agenda gebeurt alles enorm op het laatste moment. Ik ben nu 33 weken zwanger en de babykamer moet nog geregeld worden, ik heb nog geen geboortekaartje en ook nog niet alle spulletjes zijn in huis. Ik dacht dat ik nog veel spullen had van de oudere jongens, maar nu blijkt dat ik sommige dingen ook niet meer kan vinden, zoals de kruiken, die ben ik gewoon kwijt. Maar aan de andere kant heb ik ook totaal geen stress, omdat het mijn derde kindje is en ik nu goed weet wat ik kan verwachten. Dus ik maak me niet zo druk en ik heb voordat de baby komt vast alles wel op orde.”

Hoe ben jij zwanger Daphne
Foto: Eigen beeld

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Bij onze twee oudste jongens wisten we het pas bij de geboorte, dat was vooral de wens van mijn man. Ik wilde het eigenlijk wel heel graag weten, dus deze keer hebben we wel een geslachtsecho gedaan. Het wordt weer een jongen! Dus ik blijf voorlopig nog lekker posten met #boysmom.”

Babyshower of gender reveal party?

“Allebei niet, dat past niet echt bij ons. We hebben het aan vrienden en familie gewoon via whatsapp of persoonlijk verteld en daarna heb ik er een leuke reel over gepost op mijn Instagram accounts. Bijna iedereen was ervan overtuigd dat het nu wel een meisje zou worden, dus de reacties waren erg leuk en verbaasd toen ik deelde dat het weer een jongen wordt.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik ben niet een type dat stil kan zitten, dus ik ga waarschijnlijk tot het laatste moment door. Ik werk nu wel vaker vanuit huis in plaats van op kantoor, zodat ik alles lekker op het gemakje kan doen en ook wat langer kan uitslapen. Soms ga ik ook in de middag nog even kan liggen, maar helemaal stilzitten zie ik mezelf niet snel doen.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Zolang er geen enkele indicatie is dat ik medische zorg nodig heb, dan wil ik absoluut thuis bevallen. Mijn eerste bevalling was in het ziekenhuis en dat was geen fijne bevalling. Ik werd continu uit mijn eigen kracht gehaald om uit voorzorg maatregelen te nemen en ik ben ervan overtuigd dat dat de bevalling niet ten goede is gekomen. Mijn tweede bevalling was thuis en dat was echt heerlijk ontspannen. Zo wil ik het graag weer zien.”

Hoe ben jij zwanger? ‘De wens voor een tweede was heel groot’

Hoe ben jij zwanger Daphne
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme