Hoe ben jij zwanger? ‘De wens voor een tweede was heel groot’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 16 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Joyce (35), die 36 weken zwanger is.

Naam: Joyce
Leeftijd: 35
Hoeveel weken zwanger: 36
Samen met: Mark
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Thuismoeder

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Toen onze eerste zoon Savi 10 maanden oud was, begon het stiekem alweer te kriebelen bij ons. Ik heb een jaar borstvoeding gegeven en ik werd dat jaar niet ongesteld, dus een tweede zwangerschap zat er op dat moment helemaal niet in. Achteraf gezien maar goed ook, want Savi was een hele makkelijke baby, maar juist de leeftijd van 1 tot 2 jaar werd pittiger. Toen Savi 1 jaar werd, ging ik de borstvoeding afbouwen en toen werd ik al snel ongesteld. Begin december was ik zwanger, maar helaas kreeg ik na 5 weken een vroege miskraam.

Doordat het een vroege miskraam was, was mijn baarmoeder snel weer helemaal schoon. Er was medisch gezien geen reden om te wachten met zwanger worden. De wens voor een tweede was heel groot, dus wij hebben toen ook niet langer gewacht. Begin maart kwamen we erachter dat ik weer zwanger was. Het was ‘s ochtends vroeg, ik had net de test gedaan en we zaten met z’n drieën in de keuken te wachten tot de drie minuten voorbij waren. We waren uiteraard heel blij toen we erachter kwamen dat we opnieuw in verwachting waren.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik was een paar dagen overtijd en een aantal dagen later gingen we op vakantie. Ik vond het prettig om voor de vakantie te weten of ik zwanger was, dus uiteindelijk wisten we het weer vrij snel.

Ik vond de zwangerschap niet extra spannend door de eerdere miskraam, wel merkten Mark en ik dat we in de eerste weken een stuk terughoudender waren om het aan mensen om ons heen te vertellen. We wisten dus dat ik zwanger was toen we op vakantie gingen en ik had het alleen aan twee vriendinnen verteld die op dat moment ook zwanger waren. Verder hebben we het stilgehouden tot na de vakantie en rond de 7 weken aan onze ouders verteld.”

Hoe ben jij zwanger Joyce
Foto: Eigen beeld

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Gelukkig weer stralend zwanger. Ik was anderhalve week misselijk, zonder over te geven, dus dat viel me alles mee. Daarna ben ik eigenlijk de hele zwangerschap doorgekomen zonder kwaaltjes, op wat last van mijn bekken na. En rond de 34 weken kreeg ik wat meer last van maagzuur.”

Zoet of hartig?

“De cravings vallen bij deze zwangerschap heel erg mee. Ik had wel even een craving naar zure matjes, dus dan zou ik zeggen dat ik toch meer neig naar zoet.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Meer emotioneel. Vooral als het om dingen rondom Savi gaat: hem naar de peuterspeelzaal brengen, toen hij 2 jaar werd, als hij ineens 20 woorden extra kan zeggen… Maar soms word ik ook emotioneel uit het niets, om helemaal niks, haha.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb wel nesteldrang, alleen met een rondlopende peuter kom je er minder aan toe en dan komt het toch op het laatste moment. Ik heb ook echt met lijstjes moeten werken om niks te vergeten en dan ben ik alsnog niet eraan toegekomen om een vluchtkoffer in te pakken en is het kraampakket nu pas een paar dagen binnen.”

Hoe ben jij zwanger Joyce
Foto: Eigen beeld

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Met 14 weken hebben we een geslachtsecho gedaan: we krijgen er nog een jongetje bij! Bij Savi wisten we ook al dat het een jongen was. Mark en ik zijn beide te nieuwsgierig om het zolang niet te weten en ik vind het praktisch gezien ook wel handig in verband met het shoppen, haha.”

Babyshower of gender reveal party?

“Tijdens corona was ik zwanger van Savi, we konden daarom geen gender reveal party geven. We hebben toen van die confettikanonnen naar familie opgestuurd en gevraagd het te filmen als ze hem openmaakten. Uiteindelijk heb ik hier een filmpje van gemaakt, zodat we toch iets hadden. Ook kreeg ik een hele leuke babyshower.

Dit keer hebben we geen gender reveal gedaan, het hoefde deze keer van ons niet zo’n spektakel te worden, dus hebben we het gewoon over de telefoon verteld. En of er nog een babyshower komt, is afwachten.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Tot het laatste moment doorgaan met alles. Als thuismoeder met een peuter heb je ook niet echt een andere keus. Ik slaap ‘s middags wel met Savi’s middagslaapje mee, dat scheelt heel veel. Ik ben dan ook zo blij dat hij dat echt elke dag doet!”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik hoop op een thuisbevalling. Ik heb een hele fijne ziekenhuisbevalling gehad, maar het lijkt mij nu heel fijn om thuis te kunnen blijven en dat Savi snel zijn broertje kan ontmoeten.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik kon alleen maar huilen toen hij wegging’

Hoe ben jij zwanger Joyce
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme