Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Sinterklaas 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Populaire kinderboek ‘Sinterklaas’ opnieuw uitgegeven met nieuwe pieten en meer gelijkheid

In 2017 stopte ze met het drukken van haar populaire en omstreden boek Sinterklaas. Maar nu komt Charlotte Dematons met een herziene versie, vol verschillende soorten Pieten en meer gelijkheid.

Eindelijk komt er een nieuwe editie van het populaire kinderboek.

Nieuw prentenboek

Al jaren wordt vol verwachting uitgekeken naar de herziene editie van de succesvolle klassieker van Charlotte Dermatons over Sinterklaas en zijn Pieten. Dematons werkte ruim twee jaar aan het veranderen van de prenten uit haar oorspronkelijke boek. Zo ontstond een nieuw prentenboek, dat past bij de tijd van nu, voor de kinderen van nu.

Jaren geleden logeerde Charlotte Dematons een week op het landgoed van Sinterklaas in Spanje. Ze tekende er alles wat zij zag en maakte een prentenboek met wel duizend verhalen. Ze tekende het grote huis, de werkplaats, de stoomboot, de Sint-Nicolaasschool en de hofjes van de Thuispieten. De oorspronkelijke uitgave van Sinterklaas verscheen in 2007. Sindsdien is er veel veranderd in de wereld, zo ook in die van Sinterklaas.

Haar wens

In 2017 werd het boek op verzoek van Dematons niet meer herdrukt. Aan deze herziene editie werkte zij ruim twee jaar: het bleek meer werk dan het maken van een nieuw prentenboek. Vanuit de wens ooit alle stappen in het uitgeefproces tot in de puntjes te begrijpen, besloot zij Sinterklaas zelf uit te geven.

In ieder exemplaar van Sinterklaas is een door Dematons geschreven en samengestelde Sinterklaaskrant ingestoken. Ouders en kinderen vinden hierin achtergrondartikelen over de horizontale organisatiestructuur van het bedrijf van Sinterklaas en de Pieten, een reportage over het nieuwe Pietenverblijf, een verslag van een wandeling met de Thuisblijfpieten over het landgoed, een zoek-de-verschillen-tekening, het weer en een interview met Dieuwertje Blok.

Doodeng

“De meeste mensen zeiden dat ik gewoon een nieuw prentenboek moest maken”, vertelt Dematons. “Dat wilde ik niet. Aanpassingen maken in de oude platen, dat leek mij het beste. In het begin was het doodeng, maar al snel werd het leuk om verf over een oud beeld te smeren waar dat nodig was. Ook maakte ik een nieuwe omslag, nieuwe schutbladen en een nieuwe terugvaart.”

Dematons:“Er ontstonden tientallen nieuwe verhaallijntjes, ik gaf het landgoed een update en ik schilderde nieuwe platen: ‘De trainingsdag voor Hulppieten’ en ‘De Pietenflat’. Sinterklaas en de Pieten vormen tegenwoordig tenslotte een horizontaal bedrijf.”

Perfect cadeautje

De herziene versie van Sinterklaas is het perfecte cadeau voor in de schoen. Het boek bevat mooie en kleurrijke tekeningen, waarin de fantasie van je kind helemaal de vrije loop krijgt. Ga er samen eens voor zitten, bekijk wat er allemaal te zien is op de pagina’s en maak er samen een leuk en creatief verhaal van.

Het boek ‘Sinterklaas’ is vanaf 17 oktober in de boekhandels verkrijgbaar.

Sinterklaas inspiratie: ken jij de vier-cadeautjesregel al? Zo pas je ‘m toe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme