Hoe ben jij zwanger? ‘Ik voel mijn oude cyclus’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 15 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Merel (35), die 33 weken zwanger is.

Naam: Merel
Leeftijd: 35
Hoeveel weken zwanger: 33
Samen met: Tom
Hoeveelste kind: Vierde
Beroep: Eigen adviesbureau gericht op duurzaamheid van gebouwen

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“We hebben er wel even op moeten wachten, maar omdat we al drie mooie en gezonde kinderen hebben, zeiden we over een vierde altijd: ‘Alleen als het ons gegund is’. Ik had er ook niet meer voor gedaan, zoals ik bij de andere zwangerschappen wel had gedaan. Je denkt ook: hoeveel mag je nog vragen, als je al drie gezonde kinderen hebt? We gingen er dus wel voor en het heeft even geduurd, maar uiteindelijk is het toch gelukt.

De eerste zwangerschap ging helemaal niet moeizaam, maar toen waren we er ook niet zo mee bezig. Ik stopte met de voorbehoedsmiddelen, maar er zat geen druk achter. Bij de tweede en derde gingen we er echt bewust voor, toen hebben we heel actief acupunctuur gedaan. Een vierde kindje wilden we wel heel graag, maar we voelden ons al heel rijk met drie gezonde kinderen.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Bij alle vier de zwangerschappen had ik het gelijk door. Ik was er altijd wel mee bezig, ik lette er elke maand op. Ik merkte het toen ik niet meer ongesteld werd, want ik heb een vrij regelmatige cyclus.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Beide. Ik was de eerste 18 á 19 weken heel misselijk, daarna kwam een goede periode van 20 tot 30 weken, maar nu heb ik weer heel veel last van mijn bekken. Ik kom verder niet heel veel aan, maar het drukt vooral heel zwaar op mijn bekken en benen.

Ik hoor wel van anderen dat ik er stralend uitzie, maar zo voel ik me niet altijd. Het is natuurlijk ook al mijn vierde zwangerschap, ik heb dit al drie keer meegemaakt, dat merk je ook wel aan je lichaam.”

Hoe ben jij zwanger Merel
Foto: Privébeeld

Zoet of hartig?

“Zoet. Toen ik zo misselijk was, was het juist meer hartig. Ik probeerde om de twee uur te blijven eten, maar ik at toen maar weinig zoet, dat kreeg ik niet binnen. Nu merk ik dat ik meer naar zoet neig. Chocola kan ik moeilijk weerstaan en als ik de pepernoten in de winkel zie, krijg ik daar ook al zin in.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel. Ik heb best wel schommelingen in mijn hormonen. Het klinkt gek, maar ik heb het idee dat ik mijn oude cyclus voel, dus op de momenten dat ik eigenlijk ongesteld zou moeten worden, dat mijn lichaam dat nog steeds merkt.

Eén keer in de maand voel ik mij echt wat emotioneler: veel malen, nadenken en beren op de weg zien. Sowieso ben ik sinds mijn eerste zwangerschap iets emotioneler. Een zielig verhaal in een film kan ik mij gelijk inbeelden en dan word ik heel emotioneel.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Alles op het laatste moment. Ik heb echt nog niks voor elkaar. Dat komt denk ik doordat het ons vierde kind is. Bij onze eerste hoorden we met 20 weken het geslacht en toen kochten we gelijk alles en de babykamer was ruim op tijd af. Bij de tweede ging het al ietsjes langzamer, bij de derde nog wat langzamer en nu bij de vierde al helemaal. Ik heb een rompertje en een pakje, maar verder nog geen luiers, nog geen babykamer, nog geen flesje.

Er staat ook nog een hele verbouwing op de planning, pas voor na de bevalling hoor, maar daarvoor zijn we ook al druk bezig, met de tekeningen en de gemeente. Daar gaat ook tijd in zitten. In ons huidige huis willen we de kamers nog een beetje veranderen, want er komt natuurlijk nog een kindje bij. Daar zijn we ook nog mee bezig, met het schilderen van de kamers. Eigenlijk alles wat ik bij de eerste allang voor elkaar had, gebeurt nu op het laatste moment.”

Hoe ben jij zwanger
Foto: Privébeeld

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“We wilden het graag van tevoren weten, het wordt een meisje. Bij alle vier wisten we het al van tevoren, bij de 20 weken echo hoorden we elke keer wat het is. We zijn gewoon heel nieuwsgierig.”

Babyshower of gender reveal party?

“Alleen bij de eerste kreeg ik een babyshower, dat is de afspraak met mijn vriendinnen, dat we dat alleen bij het eerste kind doen. Een gender reveal party deden we wel bij iedereen, dat hielden we klein, met onze beide gezinnen.

We hadden elf soesjes, met zes soesjes die aan de binnenkant roze waren en vijf die aan de binnenkant blauw waren. Om de beurt mocht iedereen een hap van een soesje nemen, zo werd duidelijk dat het een meisje was. Dat vond ik erg leuk, op die manier doe je allemaal mee.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik zou het liefst tot het laatste moment doorgaan, maar door de pijn aan mijn bekken word ik wel verplicht om rust te nemen en mijn houding af te wisselen. Ik zou heel graag nog lang door willen gaan en van alles ondernemen met mijn kinderen, maar helaas lukt niet alles meer. Ik doe zoveel als ik kan.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“In het ziekenhuis. Ik ben bij onze eerste en derde ook in het ziekenhuis bevallen en bij de tweede thuis, maar dat kwam omdat we te laat aan de bel trokken. We moeten vanaf ons huis twintig minuten rijden naar het ziekenhuis. Stel dat er iets is met het kindje of met mij, dan vind ik dat te ver. Het ziekenhuis geeft mij meer rust.”

Hoe ben jij zwanger: ‘Deze zwangerschap is vanaf het eerste moment emotioneel geweest’

Hoe ben jij zwanger
Foto: Privébeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen