Laurens kinderen spreken haar met haar voornaam aan: ‘Ik krijg vaak kritiek’

Persoonlijk Valéry de Voijs 15 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Lauren (34) en haar partner liggen niet altijd op één lijn wanneer het over de opvoeding van hun drie dochters gaat. De ouders zijn het echter over één ding eens: de kinderen mogen hen met hun voornaam aanspreken.

“Ik kom uit een groot gezin met vier oudere zussen en twee jongere broertjes. Mijn ouders hielden er een traditionele maar strenge opvoeding op na. Ik moest hen aanspreken met ‘moeder’ en ‘vader’. Ook zeiden we ‘u’ tegen onze ouders en moesten we altijd met twee woorden spreken.

Een strenge opvoeding

Daarbij waren zij erg streng en hoefden we niet met onvoldoendes thuis te komen. In die tijd vond ik dat allemaal heel normaal. Ik wist niet beter en had respect voor mijn ouders. Het was nooit in me opgekomen om hen tegen te spreken.

Nu ik zelf volwassen ben, denk ik daar anders over. Ik zie in dat het ook anders kan, en zal in mijn opvoeding een heleboel dingen anders doen. Mijn partner en ik besloten dan ook gentle parenting aan te houden. Wij geloven simpelweg niet (meer) in het gebruik van harde straffen en gaan heel anders om met de gevoelens en emoties van onze kinderen.

Wellicht omdat wij dat zelf thuis niet hebben gevoeld, willen wij dat zoveel mogelijk integreren in onze eigen opvoeding. Nu hebben wij inmiddels drie prachtige dochters, die we op deze manier zo goed mogelijk proberen op te voeden.

‘Mijn dochters noemen mij gewoon Lauren’

De oudste twee dochters zijn acht en zes jaar oud en noemen mij bij mijn voornaam. Toen ze kleiner waren zeiden ze ‘mama’, maar ik heb hen al snel uitgelegd dat ze me gewoon bij de voornaam mogen noemen. Ik heb ze daarbij duidelijk gemaakt dat ze een keuze hebben: ze mogen zelf beslissen of ze mij ‘moeder’, ‘mama’, ‘Lauren’, of ‘Lau’ noemen. Mijn jongste dochter is net drie jaar en zegt wel nog ‘mama’. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik vind het vooral belangrijk dat mijn dochters de keuze krijgen.

Toch denkt niet iedereen daar zo over. Wanneer we in de speeltuin zijn en mijn dochters spreken me met Lauren aan, krijg ik vaak opmerkingen van vreemden. Aan het begin had ik nog veel geduld en legde de situatie uit, maar ik ben daar nu mee opgehouden. Ik heb geen geduld meer om aan vreemden mezelf te moeten verdedigen.”

7 x waarom het niet erg is om een helikopter moeder te zijn

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme