Deze viral video toont het toppunt van gentle parenting

Opvoeden Lise Steegmans 13 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een moeder en zoon in gesprek. Buiten in de tuin, weg van de rest. Zij zit geknield, op zijn ooghoogte. Hij houdt haar handen vast. Zij praat, hij luistert. En dan omhelst hij haar. De beelden in deze video tonen het toppunt van gentle parenting en zijn daarmee een perfect audiovisueel voorbeeld voor deze opvoedstijl.

“Can’t believe I caught this on camera.”

Toppunt én voorbeeld van gentle parenting

Wie een beetje geïnteresseerd is in opvoedstijlen, of wie een account op TikTok heeft, is bekend met de term gentle parenting. Deze opvoedstijl is al maanden trending topic. En dat is niet gek: gentle parenting geldt als de gouden standaard als het gaat om het grootbrengen van gelukkige, vrolijke, gezonde weerbare kinderen.

Vier factoren

Bij deze opvoedstijl staan vier factoren centraal: empathie, begrip, grenzen stellen en respect. Als opvoeder ga je op zoek naar de redenen voor het gedrag. Plus, je werkt samen met je kind om positief gedrag te bewerkstelligen. Er is dus meer aandacht voor de ouder-kindrelatie die gebaseerd is op de eigen wil en keuzes van je kind, in plaats van de eisen en regels van de ouder (zoals bij de autoritaire opvoedstijl). En dat is precies wat je Destiny Bennett, moeder van drie kinderen, ziet doen. Haar zoontje Chase (5) heeft ruzie met zijn broertje en zusje. Destiny neemt haar zoontje apart en neemt hem mee naar buiten. Daar hebben ze een gesprek dat per toeval is opgenomen door hun beveiligingscamera, mét geluid.

‘Ik zie dat je boos bent’

Je hoort Destiny op geduldige toon zeggen: “Ik zie hoe boos je bent en ik wil dat je je beter voelt. Soms voelt het goed om te krijgen wat je wil, maar we kunnen niet altijd alles krijgen wat we willen. Het is oké om boos te zijn. Maar daarna moeten we het loslaten en begrijpen dat we niet krijgen wat we willen. Dan zoeken we een andere manier om ons beter te voelen.”

@thebennettgang Can’t believe I caught this on camera #consciousparenting #consciousparenting #motherhood #consciousparenting #PawlidayPics ♬ Circle of Life – Whitesand

Het filmpje is inmiddels 1.5 miljoen keer bekeken en telt duizenden reacties. Kijkers zijn onder de indruk van Destiny’s geduld en haar bewuwste opvoeding. “Ik wou dat ik zo’n ouder had gehad”, is de toon van veel comments.

Toch is Destiny’s voorbeeld van gentle parenting niet de enige reden dat het filmpje viral gaat. Destiny is een vrouw van kleur en de voorbeelden van gentle parenting op TikTok komen vooral van witte ouders.

Wil je meer lezen over de voordelen van gentle parenting? Die hebben we hier voor je opgesomd

Dit zijn de voordelen van gentle parenting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme