8 tips om een vriendelijk kind op te voeden

Ouderschap Laurien Bleeker 13 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Je wilt als ouders graag dat je kinderen later voor zichzelf kunnen zorgen, sterk in hun schoenen staan en de soms boze grotemensenwereld aankunnen. Vriendelijkheid is een goede basis hiervoor.
Hoe trots ben je als ouder als je kind vriendelijk is tegen anderen? Supertrots toch?

Vriendelijk kind opvoeden

Met deze tips voed je je kinderen op tot sympathieke volwassenen.

1. De relatie met je kind

Kinderen zijn spiegels en leren het meeste van hun ouders. Niet van wat hun ouders zeggen, maar wat ze doen. Voorleven is dat. Dus als jij vriendelijk bent tegenover je kinderen, dan nemen ze dat over.
Daarnaast stel je een norm als je met respect, empathie en mededogen omgaat met je eigen kind. Hij zal dan de verwachting hebben dat een gezonde relatie er zo uit ziet en geen genoegen nemen met minder.

2. Je relatie met anderen

Je kinderen merken hoe jij omgaat met je partner, familie en vrienden en met onbekenden. Ze zien jou als voorbeeld en zullen dat overnemen, dus geef altijd het goede voorbeeld.

3. Doe iets voor een ander

Leer je kind aan dat iets voor een ander doen, je gelukkig maakt. Bijvoorbeeld een goed doel steunen, of een boodschap doen voor een buurvrouw die slecht ter been is, of oud speelgoed doneren aan een kinderopvang.

4. Zorg goed voor jezelf

Ook dit is voorleven: je kinderen zien dat jij goed voor jezelf zorg door ook af en toe tijd voor jezelf te nemen. Even gaan sporten, naar de kapper of schoonheidsspecialist. Door lief te zijn voor jezelf, ben je ook een stuk liever (want: relaxter) voor anderen en daar leren je kinderen veel van.

5. Geef liefdevol je grenzen aan

Een kind moet leren wat grenzen zijn, want je wil niet dat mensen later over zijn grenzen heen gaan. Maar leer hem dit wel op een liefdevolle manier.

6. Leer je kind omgaan met emoties

Erken en benoem de gevoelens van je kind en leer hem omgaan met wat hij voelt. Zo groeit hij op tot een volwassene met empathie, wat zich uit in respect en sympathie voor anderen.

7. Een fijne sfeer in huis

Een warm, liefdevol thuis is de basis voor je kind. Hier kan hij zichzelf zijn en zich veilig en comfortabel voelen. Dit fijne gevoel neemt hij voor altijd met zich mee en daardoor zal hij in de basis al niet onaardig doen tegen anderen.

8. Leer dat je kind van zichzelf mag houden

Vraag hem eens waar hij trots op is en wat hij mooi vindt aan zichzelf. En leer hem aan goed voor zichzelf te zorgen, omdat je dan pas ook goed voor anderen kan zorgen. Als hij vriendelijk is voor zichzelf, uit zich dat ook naar andere kindjes en mensen.

Het opvoeden van aardige kinderen begint bij onszelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme